Майките остават с 380 лв. през втората година на детето, за да се върнат по-бързо на работа

Майките остават с 380 лв. през втората година на детето, за да се върнат по-бързо на работа

Минималната пенсия ще стане 250 лева от 1 юли догодина. Майчинсвтото през втората година обаче остава замразено на 380 лева. Това се очертаха като двете най-спорни точки при обсъждането на бюджета на Държавното обществено осигуряване за 2020 година, който беше окончателно гласуван в парламента в сряда.

Депутатите приеха предложението на управляващото мнозинство от 1 юли минималната пенсия да да се повиши от 219 на 250 лева, а не както първоначално предвиждаше бюджетът – 234 лева. Снощи, поради избухналия по време на гласуването на предложенията на отделните парламентарни групи скандал, вотът по текста беше отложен за днес, а заседанието прекратено.

Въпреки многократните призиви на опозицията управляващите отхвърлиха и предложенията за повишаване на обезщетението за отглеждане на дете през втората му година. И догодина то ще е 380 лева, далеч под минималната работна заплата, която от година ще е 610 лева.

От БСП настояваха и минималната заплата, и обезщетението за гледане на дете през втората година да са 650 лв. от догодина. Необходимите средства за това ще са около 75 млн.лв. допълнително, което не натоварва бюджета, коментира депутатът от левицата Георги Гьоков.

Как 380 лв. могат да заместят доходите от труд, които майка получава, коментира той. Колегата му Таско Ерменков пък попита управляващите знаят ли какви са цените на детските стоки.

Новият социален министър Деница Сачева коментира, че младите майки трябва да бъдат стимулирани да се върнат по-бързо на работа.

"Знаете, че правителството обяви съвсем скоро, че в следващите 3 години всяка година 70 милиона лева ще бъдат отделяни за строеж на детски градини. Също така започна и вече проект за доплащане на такси на детски градини за деца от социално слаби семейства - за това са насочени 22 милиона от този проект и още 10 милиона допълнително ще бъдат дадени от правителството за покриване на такси за детски градини", посочи тя.

Към малките населени места ще бъдат осигурени и възможности за мобилни услуги. Сачева заяви, че в бюджета трябва да има баланс между всички интереси и между приходите и разходите. В крайна сметка мнозинството гласува за запазване размера на обезщетението от 380 лева. 

Споделяне

Още по темата

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?