Майкрософт и Водафон създават нови стандарти за софтуер

Майкрософт и Водафон обединиха усилията си в създаването на програмни стандарти за софтуер, който евентуално ще бъде свързан с компютрите и с мобилните телефони, предаде Си Ен Ен.

Анализатори обаче предупреждават, че решението на американския софтуерен гигант и британската компания за мобилни телефони ще бъде посрещнато със скептицизъм от останалите компании в бранша.

Планът бе оповестен в понеделник от основателя на Майкрософт Бил Гейтс по време на конференцията ITU Telecom World 2003 в Женева.

Новината идва в момент, когато мобилните оператори с все по-голямо внимание се опитват да предлагат услуги, достъпни за мобилни телефони в немобилна среда.

Тези услуги включват изпращане на съобщения, локации и билинг - технологии, използвани от мобилните оператори.

Новите стандарти се създават, за да осигурят консистентност в индустрията.

Нейл Мейсхитър, директор по проучванията на изследователската компания Овъм, заяви, че планът на Майкрософт и Водафон - двама доминиращи играчи в своя бизнес - е изненадващ, тъй като подобни инициативи вече са били предприети.

Той смята, че двете компании се нуждаят от подкрепата на останалите оператори, за да могат да осъществят целите си.

Първоначално компаниите от бранша може да са скептични. Те може да гледат на усилието на Майкрософт и Водафон като на опит да бъде похитен целия бранш. Нужна е голяма дипломатичност, за да получат пълната подкрепа, казва той.

Говорителят на Водафон заяви, че стандартите, които ще бъдат разработени от двете компании, ще бъдат предоставени открито за обстойно проучване от страна на останалите в сектора.

Двете компании ще обявят "пътна карта" през следващите седмици, преди да разкрият предварителния проект през януари.

По време на речта си пред конференцията Бил Гейтс изтъкна пред три хилядите представители от телекомуникационния сектор, че софтуерът ще е от ключово значение за развитието на този сектор в бъдеще.

"Нещата са много прости. Софтуерът е ингредиентът, който подпомага телекомуникационния отрасъл да продължи да се развива", заяви той.

На конференцията Майкрософт и Ориндж съвместно представиха най-новия мобилен "smart phone" на френската компания - SPV E200.

Той е актуализирана версия на SPV E100, пуснат по-рано тази година.

Участието в тазгодишната конференция в Женева - провеждаща се веднъж на 4 години - е по-слабо в сравнение в предишните форуми, отбелязва Си Ен Ен.

Споделяне

Още от Бизнес

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?