“Майкрософт” избра София за онлайн поддръжка на софтуера си на Балканите

България привлече по едно и също време вицепрезидентите на световния гиганти с областта на компютърните технологии “Майкрософт” и най-бързо развиващата се интернет търсачка “Гугъл”.

От понеделник у нас е Ерик Ръдър, старши вицепрезидент на "Майкрософт", който се срещна с президента Георги Първанов и председателя на Народното събрание Георги Пиирнски. Утре предстоят негови разговори и с премиера Сергей Станишев, който ще се срещне по-късно и с Винт Сърф, вицепрезидент на "Гугъл" и председател на Борда на Международната корпорация за интернет имена и адреси, както и с ръководената от него делегация.

С Ръдър премиерът ще обсъди сътрудничеството в областта на електронното правителство, реализацията на проекти в сферата на електронното обучение. Със Сърф ще се дискутира развитието на информационното общество в България и възможностите за неговото подпомагане от страна на чуждите партньори с конкретни мерки в областта на компютърното образование, по-широкото използване на интернет, развитието на телекомуникационната инфраструктура в страната, както и създаването на високотехнологични паркове и бизнес инкубатори.

В същото време стана ясно, че “Майкрософт” е променила намерението си да строи в Сърбия център за онлайн поддръжка на софтуера си за Балканите и е решила той да е в София.

До една година ще е готов центърът, който ще обслужва България, Словения, Македония, Румъния, Босна и Херцеговина, Хърватия и Гърция, съобщи пред журналисти  Теодор Милев, управляващ директор на "Майкрософт-България". Той подписа с председателя на Държавната агенция за информационни технологии и съобщения Пламен Вачков меморандум за сътрудничество.

Милев не даде информация за инвестицията, работните места и мащабите на проекта, защото фирмата, която ще прави обекта е поискала конфиденциалност.

Центърът в България ще е много по-голям от този, който Майкрософт направи в Румъния, защото ще е насочен към цялата поддръжка на софтуера, докато офисът в Букурещ е само за определен кръг от програми и лицензи, обясниха от “Майкрософт”. 

България и Румъния са избрани от компанията за изграждане на центрове за поддържа заради добрите си IT- специалисти, стабилна икономика и добра перспектива пред държавите, каза Милев.

Всички следващи варианти на Windows ще имат вариант и на български език, потвърди Милев. Новата платформа Windows Vista и програмите в Microsoft Office 2007 ще са с български вариант само 3 - 4 месеца след като започне продажбата им.

Споделяне

Още от Бизнес