"Майкрософт" купува "Нокиа" за 7.2 млрд. долара

"Майкрософт" купува "Нокиа" за 7.2 млрд. долара

Софтуерният гигант "Майкрософт" (Microsoft) придобива основната дейност на производителя на мобилни телефони "Нокиа" (Nokia) за 7.2 млрд. долара (5.44 млрд. евро), съобщиха от компанията във вторник.

"Майкрософт" ще плати 3.79 млрд. евро за бизнеса с устройства и услуги и ще даде допълнително 1.65 млрд. евро за патентни лицензи, се казва в съобщението. В допълнение "Майкрософт" ще разчита на картографските услуги на "Нокиа".

Очаква се сделката да бъде завършена през първото тримесечие на 2014 г. Все още не е получено окончателното одобрение от акционерите, както и от регулаторните органи по конкуренцията.

С финализирането на сделката около 32 000 служители на "Нокиа" ще преминат към "Майкрософт".

Сделката ще намали приблизително наполовина оборота на финландската компания. В бъдеще "Нокиа" ще се съсредоточи основно върху бизнеса с мрежи и развитието на картовите си услуги под марката Here. Неотдавна групата придоби напълно разработена компания за мрежово оборудване NSN.  

"Нокиа" и "Майкрософт" започнаха партньорството си в началото на 2011 г., след като финландската компания използва операционната система на "Майкрософт" – Windows Phone в смартфоните си. 

Финландският производител дълго време бе доминираща сила на пазара на мобилни телефони, но загуби пазарен дял с възхода на смартфони като iPhone на "Епъл" (Apple) и устройства с мобилната операционна система Android на Google.

Благодарение на силната си позиция на пазара на достъпни телефони "Нокиа" все още е вторият по големина производител на мобилни телефони след  "Самсунг" (Samsung).

В момента "Майкрософт" се бори с промените в основния си бизнес. Операционната система Windows и софтуерният пакет Office все още са най-важният носител на пари на групата - но сега се продават все по-малко компютри, тъй като потребителите предпочитат да посягат към смартфони и таблети. "Майкрософт" се опитва да скочи в това течение с помощта на Windows Phone и Nokia, но пазарният им дял се увеличава твърде бавно.

Споделяне

Още от Бизнес

Къде му е мястото на Бойко Борисов?