"Майкрософт" отчете най-голямата загуба в историята си

Свива се търсенето на популярната операционна система Windows

"Майкрософт" отчете най-голямата загуба в историята си

Софтуерният гигант "Майкрософт" (Microsoft) отчете най-голямата загуба в историята си, основно заради отписвания свързани с "Нокиа" (Nokia). Свилото се търсене на операционната система Windows също оказа негативен ефект за отчетения отрицателен финансов резултат от 3.2 млрд. щатски долара за второто тримесечие на 2015 г., предаде Ройтерс.

Загубата на акция в края на юни е 40 цента, а година по-рано корпорацията отчете печалба от 4.61 млрд. долара, или 55 цента на акция. През изминалото тримесечие компанията е направила 7.5 млрд. разходи около преструктурирането на "Нокиа", която купи през миналата година.

Приходите са се свили с 5% до 22.18 млрд. долара, а продажбите на Windows към производителите на компютри са намалели с 22% през тримесечието. Компанията е планирано да представи новия Windows 10 на 29 юли.

Под ръководството на главния изпълнителен директор Сатя Надела "Майкрософт" измести фокуса на дейностите си към развитие на софтуер и облачните услуги, след като търсенето на популярната операционна система Windows се забавя.

Миналия месец софтуерната корпорация обяви, че ще съкрати 7800 служители, или 7% от персонала си, основно от заетите в хардуерния телефонен бизнес. След публикуването на последния отчет книжата на "Майкрософот" се сринаха с 4% до 45.38 долара за акция.

Споделяне

Още от Бизнес