Майкрософт постигна извънсъдебно споразумение с потребители от Северна Каролина

Световният лидер в сферата на софтуера - Майкрософт Корп. постигна извънсъдебно споразумение с потребителите от Северна Каролина, които подадоха колективен иск срещу компанията за злоупотреба с доминиращо положение, предадоха Франс прес и Асошиейтед прес.

Майкрософт обяви постигането на извънсъдебното споразумение в края на миналия месец, но подробностите по него бяха съобщени едва вчера.

Всеки от ищците, участващи в колективния иск, ще получи от компанията ваучер за покупка на информационно оборудване, като общата стойност на ваучерите може да достигне 89 млн. долара.

Част от ваучерите ще бъдат дадени на най-нуждаещите се държавни училища в щата, за да могат да си купят компютри и софтуер. От началото на тази година Майкрософт е сключила извънсъдебни споразумения с 10 щата, като всички те са свързани с обвинения в нарушение на щатските антитръстови закони.

Общата стойност на тези споразумения е 1,55 млрд. долара, от които 1,1 млрд. долара отиват при потребителите от Калифорния. Все още не е постигнато споразумение по колективните искове, подадени в пет щата - Аризона, Айова, Минесота, Ню Мексико и Уисконсин.

По БТА

Още от Бизнес

Какво се крие зад истерията с "отнемането и продаването на деца"?