Майкрософт се разбра с ЕС за името на Уиндоус на европазара

Компютърният гигант Майкрософт корп. обяви в понеделник, че постигнал споразумение с антитръстовите власти на ЕС за новото име на операционната система Уиндоус, което ще бъде използвано на европейския пазар, предаде АП, цитирана от БТА.

Представители на компанията съобщиха, че са приели предложението на ЕС европейската версия на Уиндоус, която ще бъде без Медиа плейър, да се нарича "Windows XP Home Edition N". В случая "N" означава "без Медиа плейър".

"XP Professional Edition" също ще има версия "N".

Майкрософт е "имала известни опасения" за новото име, но въпреки това е решила да се съгласи с предложението на ЕС, уточни адвокатът на Майкрософт за Европа. Компанията се страхува, че новото име може да обърка потребителите.

Споразумението е част от преговорите между ЕС и Майкрософт за прилагането на глобата за общо 497 млн. евро (665 млн. долара), която ЕС наложи на компютърния гигант. До санкцията се стигна, след като ЕС постанови, че Майкрософт неправомерно използва монополните позиции на операционната си система Уиндоус, за да ограничава конкуренцията от програмни продукти на други компании.

Пак в понеделник стана ясно, че в следващите месеци Майкрософт започва да тества нов програмен продукт, който ще пречи на кражбите на лични данни през интернет, според в. "Уолстрийт джърнъл", цитиран от ДПА.

Пробните версии ще бъдат пуснати интернет-браузъра на Майкрософт. Компанията планира в Интернет-експлорър 7 да предложи повече инструменти за ограничаване на кражбите на лични данни, допълва агенцията.

Споделяне

Още от Бизнес