Майкрософт ще предлага своя браузър за Андроид и iOS

Майкрософт ще предлага своя браузър за Андроид и iOS

След като официално обяви края на своята операционна система за смарт телефони от продуктовата линия на Майкрософт, компанията ще се опита да компенсира част от разочарованието на потребителите. Най-верните от тях, които по принуда преминават към Андроид мобилни устройства ще могат да ползват браузъра от Уиндоус 10 (Windows 10) - Едж (Edge), който вече е достъпен за сваляне в неофициална версия от Гугъл Плей.

Новият софтуер на гиганта от Редмънд предлага много възможности, които засега са запазена територия на конкуренцията в лицето на Мозила Файърфокс и най вече Гугъл Хром, който е лидер на потребителски дял при Андроид телефоните – по различни данни между 60 и 80%.

Една от ключовите възможности на Едж е синхронизацията между мобилния телефон или таблет с настолен компютър и други устройства. Така всички данни, съхранявани в програмата, като например пароли, история, любими сайтове, отметки и активни табове са достъпни по всяко време. Останалите функции включват гласови команди, режим на инкогнито сърфиране и др.

Браузърът на Майкрософт ще бъде достъпен и за ползвателите на iOS, като за тази цел те трябва да използват платформата за бета версии Apple TestFlight.

От Майкрософт засега не посочват точно кога Едж ще пристигне във финална версия, но проектът вече е в напреднала фаза и вероятно това ще се случи до края на годината или в началото на следващата.

Споделяне

Още от IT

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?