"Майкрософт" загуби обжалването на санкцията за монопол

"Майкрософт" загуби обжалването на санкцията за монопол

Съдът на европейските общности в Люксембург отхвърли на първа инстанция жалбата на американския компютърен гигант "Майкрософт" срещу глобата от близо половин милиард евро, която му наложи Европейската комисия за нарушаване на антимонополното законодателство на Европейския съюз, предадоха световните агенции. ЕК веднага приветства това решение.

Санкцията бе наложена на компанията на Бил Гейтс през 2004 г. заради подготвяната тогава операционна система Windows Vista, която не позволяваще ползването на други програми за аудио и видео файлове, освен нейната Media Player. Разследването показа, че така "Майкрософт" злоупотреба с доминиращо положение, заради което бе наложена глобата от 497,2 млн. евро и от софтуерния гигант бе поискано да промени практиките си.

"Майкрософт" бе принудена да предостави на своите конкуренти информация, необходима за максимално пълна съвместимост на техните продукти с Windows и отделно да пуснат на пазара версия на операционната система без Media Player.

"Майкрософт" отказа да плати санкцията и през 2006 г. върху глобата започнаха да се начисляват ежедневни лихви, които към момента са достигнали размер от 280.50 млн. евро.

Компанията обжалва в съда в Люксембург санкциите, защото според нея тя се ползвала от правото си на иновационна компания.

Сега тя има два месеца да обжалва решението пред по-високата инстанция.

Споделяне

Още от Бизнес

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?