Майор и двама германци пипнати да крадат танк

Майор и двама германци пипнати да крадат танк

Военното контраразузнаване разкри и задържа престъпна група, откраднала танк „Майбах“ и направила опит за присвояването на друга машина от същата марка. За 72 часа в ареста са пратени майор Алексей Петров от поделение 24200 – Ямбол и двама германски граждани. Срещу тях е образувано досъдебно производство, съобщиха от пресцентъра на Министерството на отбраната (МО) във вторник.

Престъплението е извършено в периода от месец октомври до 13 декември. Танковете, собственост на МО, са разположени като вкопани танкови огневи точки между ямболските села Мелница и Лесово. Обектите на посегателство не са били под постоянен надзор и военнослужещият е действал в качеството си на длъжностно лице, уточняват от МО.

Началникът на Генералния щаб на Българската армия ген. Златан Стойков ъобщи, че задържаният майор е заместник-началник на Седма мобилизационна база. Той е влязъл във връзка с двама чужденци, с които транспортирал танка до Германия.

Това е първият случай на кражба на танкове от Българската армия. Тримата са задържани при опит да откраднат втори танк. „По предварителни данни откраднатият танк е изнесен извън страната, но още се уточнява през коя граница”, обясни говорителят на военната прокуратура в Сливен полк. Христо Тинев.

Бойните машини са използвани през Втората световна война, според запознати в момента те не са годни за бой  и по-скоро представляват интерес за колекционери. В Германия ценителите плащали огромни суми за реликвата.

За изравянето на мешините офицерът и немските граждани са наели роми от съседните села. Според полк. Тинев първият танк е транспортиран от мястото най-вероятно с товарен автомобил.

Експерти ще установяват каква е цената на откраднатото, дали има антикварна стойност и чия е била отговорността за стопанисване на машините. Предполага се, че кражбата е станала след репортаж на една от националните телевизии за вкопаните по границата ни с Турция танкове и данните, че такъв модел военни машини в света са останали малко.

Споделяне

Още по темата

Още от България