“Майстора и Маргарита“ е най-добрата книга за руснаците

Най-добрата книга за руснаците е романът на Михаил Булгаков "Майстора и Маргарита", показва допитване, проведено в SuperJob.ru, в което са участвали 3000 души от цяла Русия.

Според 16% от анкетираните романът на Булгаков е най-доброто художествено произведение, а 7% от руснаците са дали гласа си за "Война и мир" на Лев Толстой. Само три процента от допитаните са посочили "Престъпление и наказание" на Фьодор Достоевски за свой фаворит. Организаторът на анкетата отбелязва, че място сред най-добрите литературни произведения са намерили и други два романа на Достоевски, а именно "Идиот" и "Братя Карамазови".

Според резултатите Булгаков е покорил сърцата на всички поколения руснаци, докато произведенията на Толстой и Достоевски най-често са посочвани от читатели над 35 години.

Сред най-добрите книги попадат и класически произведения като "Граф Монте Кристо" и "Тримата мускетари" на Дюма, "Евгений Онегин" на Пушкин, "От ума си тегли" на Грибоедов, "Мъртви души" на Гогол, "Ана Каренина" на Толстой.

От произведенията на съвременните писатели правото да се наричат най-добри са получили "Сто години самота" на Маркес, "Трима другари" и "На западния фронт нищо ново" на Ремарк, "Алхимикът" на Коельо, "Хари Потър" на Роулинг. За поредицата за детето магьосник междувременно “Дайли телеграф“ съобщи, че е любима на затворниците от “Гуантанамо“

Близо една пета - 22% от руснаците, са се затруднили да изберат най-добра книга. По думите на някои от тях литературните им вкусове се променят "в зависимост от настроението". Други смятат, че в света има "много достойни книги" и не може да се избере само една. Имало е и такива, които са признали, че в последните години четат изключително специализирана литература или въобще не взимат книга в ръка.

Споделяне

Още от

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?