Майтапи с "чекистите" и опити да се заобиколи блокирането на Telegram в Русия

Майтапи с "чекистите" и опити да се заобиколи блокирането на Telegram в Русия

След като московски съд удовлетвори искането на държавния регулатор "Роскомнадзор" да ограничи достъпа до най-популярното в Русия приложение за размяна на съобщения Telegram, създателят и потребителите му започнаха да търсят начини да заобиколят блокировката и да се надсмисват над властите, предаде руската служба на Би Би Си.

Основателят на Telegram Павел Дуров многократно заяви, че заплахите за блокиране на приложението няма да доведат до нищо и че той продължава да отстоява свободата и тайната на личната кореспонденция.

"Роскомнадзор" поиска Telegram да бъде блокиран заради спор между приложението и Федералната служба за сигурност (ФСБ) след отказ на компанията собственик да предаде ключа за декриптиране на съобщенията, както изисква руското законодателство.

Искането на регулатора би дало достъп на службите съобщения на потребителите.

Дуров заяви в петък, че приложението ще използва вградени в него системи, за да заобиколи забраната, но не може да гарантира, че то 100% ще е достъпно за руснаците извън частни виртуални мрежи – т.нар. VPN. Същевременно методът за заобикаляне няма да изисква допълнителни действия от потребителите.

ВКонтакте – най-голямата социална мрежа в Русия, също основана от Дуров, обяви в петък, че ще поддържа авторите на Telegram-канали, тъй като се застъпва за совободата на общуване и комуникации.

Искането на ФСБ да ѝ бъдат предоставени ключовете за дешифриране бе мотивирано с необходимостта да се противодейства на терористите, които използват Telegram за тайни преговори. "Роскомнадзор" твърди, че "информацията, която се разпространява чрез Telegram, може да нарушава закона, да се използва от терористични и екстремистки организации, да представлява заплаха за сигурността на Русия, живота и здравето на гражданите, на всеки ползващ тази мрежа."

Сега чекистите приемат поздравления в социалните мрежи.

"В момента, разбира се, "Ислямска държава е в паника. Никой не знае как да продължи да работи в Русия без телеграм. Да я разтурим организацията сега!"

Друг потребител пита как да се заобиколи блокировката на Telegram.

"Как да се заобиколи блокировката на Telegram?

1."Да се напусне Русия"

"Да се замине за Украйна", отговаря друг потребител, а следващият коментира: "А след това ще те отровят".


Друг потребител е поместил футуристчна рисунка на светлото бъдеще, за да илюстрира как ще изглежда Русия след блокирането на приложението.


Друг коментар е във вид на карикатура за решението на "Роскомнадзор" .

Руските социални мрежи освен това иронизират коментара на прессекретаря на руския президент Дмитрий Песков по повод блокирането на приложението, тъй като много хора не разбраха какво той искаше да каже.

В отговор на въпрос по време на пресконференция, Песков първоначално каза, че в никакъв случай няма да коментира съдебно решение, след което заяви:

"Telegram -това е месинджър, това е месинджър. И сама по себе си блокировката или – по-точно, нека все пак да използваме фразеологията, която използва съдът, "съдът реши да ограничи достъпа". И това не беше самоцелно. Никой не се кани да забранява каквото и да е. Има законово положение, което изисква да се предостави определен набор данни в определени служби на Руската Федерация. И изпълнението на това условие бе способно да ни позволи да постигнем консенсус. Такъв, за съжаление, не бе постигнат. Затова ситуацията като цяло се отличава коренно от тази ситуация, която вие споменахте."

Междувременно се вижда, че и държавни организации спешно търсят начини за заобикаляне на блокировката на приложението. Такъв е случаят със Сбербанк.

"Както внезапно се оказа Сбербанк на този етап е организирала цялата си комуникация на базата на Telegram (локалният месинджър засега само се тества). Наскоро в чатовете на Сбербанк бяха разпратени инструкции как да се заобикаля блокирането и какво е това VPN."

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?