Макао е градът с най-добра икономика през миналата година

Макао е градът с най-добра икономика през миналата година

Макао - китайската територия, известна с казината си - изпреварва икономически останалите водещи градове в света за миналата година. Това сочи публикувана в четвъртък класация, цитирана от Асошиейтед прес.

Градовете от развиващия се свят, особено Китай, преобладават в челните места на годишната икономическа класация на Брукингския институт и Джей Пи Морган Чейс (JPMorgan Chase). Изключение прави тайландската столица Банкок, която е последна, с икономика, разклатена от политически конфликт.

Макао се е радвал на туристически бум, като любителите на хазарта са посетили над 30 казина, включително най-голямото в света Венишън Макао (Venetian Macau).

Има тенденция на изоставане на градовете в богатите развити държави. Макар повечето от проучените градове по света да са се възстановили от Голямата рецесия, 65 процента от европейските и 57 процента от северноамериканските не са, според изследването.

То подрежда градовете по растеж на заетостта и брутен вътрешен продукт (БВП) на човек. Включени са 300 града.

Двайсет и седем от градовете в топ 50 са китайски, а четири в топ 10 са турски - Измир, Истанбул, Бурса и Анкара.

Осемнайсетте града в света, специализирани в производството на суровини като петрол, са отчели най-силно увеличение на БВП на глава от населението (2,6 процента) и на заетостта (1,9 процента).

Споделяне

Още от Бизнес