Макар да твърдеше, че "Белене" води към катастрофа, Дянков харесва избора на Воденичаров

сн. БГНЕС

Вицепремиерът Симеон Дянков, който дни преди ядрения референдум предупреждаваше, че най-голямата грешка на българите ще е ако гласуват с “да” на референдума за АЕЦ "Белене", защото това ще ни доведе до нова национална катастрофа, сега коментира като добър избор предложението на премиера акад. Стефан Воденичаров, председател на инициативния комитет "за" АЕЦ "Белене", да оглави просветното министерство.

Симеон Дянков не се притеснява от факта, че академик Воденичаров е от Инициативния комитет за изграждането на АЕЦ "Белене", защото той вероятно имал своите научни аргументи. На въпрос дали този избор няма за цел да стопли отношенията с т.нар. синодални старци в БАН месеци преди изборите, вицепремиерът отговори, че като дава пари на БАН, трябва да знае и какво БАН дължи на държавата.

"И академик Додунеков, и академик Воденичаров имаха и имат мнението, че БАН също трябва да връща нещо на държавата и затова смятам, че с него може добре да се работи", обясни Дянков в сряда по време на посещение в Стара Загора, цитиран от БНР.

Според него акад. Воденичаров е добър управленец - можел да управлява и човешки, и финансови ресурси. Симеон Дянков очаква бъдещият просветен министър да засили контрола върху фонд "Научни изследвания", за да се знае кой за какво отговаря в него.

На въпрос на БНР дали промени отношението си към Русия по повод изявлението му пред руската агенция "Новости", Симеон Дянков отговори, че е защитавал интересите на България, които са различни от тези на Русия в областта на енергетиката и посочи проектите "Бургас-Александруполис" и АЕЦ "Белене".

Тези руски компании, които са работили с българските комунисти, за да стане проекта АЕЦ "Белене" - срещу тях ние работим, защитавайки интереса ни. Обаче ние с Русия имаме много други интереси - в туризма, в търговията, в културата и с тях трябва да се работи, каза Дянков.

В качеството си на ресорен вицепремиер Симеон Дянков не пожела да отговори дали ще съдейства на общината за посочване на източниците на обгазяване в Стара Загора и за решаването на един проблем с 10-годишна давност.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?