Макар и сърдита, АВБ ще говори с БСП за общ кандидат-президент

Партията на Георги Първанов се съюзява с "Гергьовден"

Макар и сърдита, АВБ ще говори с БСП за общ кандидат-президент

Партия АБВ ще се отзове на поканата на БСП за среща за президентските избори, но е против поставянето на предварителни условия.

Това коментира на пресконференция в БТА заместник-председателят на АБВ Румен Петков.

"Ние ще участваме в такива разговори, получили сме покана, ще се отзовем, но е малко неприлично да се поставят предварителни условия за това какви теми, в това число и какви имена могат да бъдат коментирани", заяви Петков.

Неотдавна председателят на БСП Корнелия Нинова заяви, че лидерът на АБВ Георги Първанов и бившият социален министър Ивайло Калфин не могат да бъдат общи кандидати на левицата.

"Лошото е, че БСП изпусна 6-7 месеца да говорим за политики и да оценим президентската институция", коментира Петков. По думите му изборът на Росен Плевнелиев за президент на България е голям провал.

"БСП не е казала една дума за президентската институция, а това е големият политически провал от основаването ѝ - изборът на ГЕРБ на Росен Плевнелиев за президент на България. Това е катастрофа, която ГЕРБ причини на България и българските граждани. Вместо БСП да се мобилизира, да направи всичко възможно да участва в схема, която да доведе до разумен избор, партията бави топката", допълни той.

Според Петков БСП прекалено много е проточила процеса, а резултатът от вътрешното допитване в партията не е изненадал никой.

Петков обяви още, че АБВ е пред подписване на политическо споразумение с Движение "Гергьовден".

Това ще стане факт вероятно следващата седмица, съобщи заместник-председателят на АБВ.

По думите му АБВ предвижда "много сериозно" политическо партньорство в Народното събрание, в предстоящата президентска кампания и в кампанията за избор на следващ парламент.

Социолог: Обща лява кандидатура е малко вероятна

"На този етап е доста трудно да се постигне обща кандидатура между БСП и АБВ за президентските избори, нека първо да видим кандидатурите, които се предлагат, защото сега няма нищо сериозно за начало на политическите разговори", коментира обаче пред радио "Фокус" - Видин Любен Добрев, социолог от Видин.

По думите му АБВ доста болезнено са реагирали на изявлението на БСП.

„Те са прави. Не може да се тръгва на едни преговори с предварителни условия. Всяка политическа формация ще се опита да наложи своя кандидатура, което ще направи преговорите много трудни“, каза Любен Добрев.

Той допълни, че е скептичен по отношение на общата кандидатура в президентските избори в лявото политическо пространство. Според него в предстоящата кампания ще има поне 15 кандидатури за президент. Той обясни, че в публичното пространство се явяват вече анонси от различни граждански организации, които с инициативни комитети ще издигат президент.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?