"Макдоналдс" пусна своя валута маккойн

Петте дизайна на маккойните

Собствена валута маккойн пусна в четвъртък по обяд веригата за бързо хранене "Макдоналдс" в чест на 50-годишнината на прочутия многопластов бургер Биг Мак (Big Mac).

Над 6.2 милиона монети, които, освен че ще имат колекционерска стойност, ще покриват и цената на един Биг Мак, са пуснати в обращение в 14 хиляди ресторанта на веригата в нод 50 държави в света.

Изсечени са пет вида маккойни, всеки с уникален дизайн и изобразяващ всяко едно десетилетие на Биг Мак. Всеки клиент, купил от прословутия бургер, ще получи една такава пиринчена монета. Дали ще я запази заедно с останалите четири маккойни или ще си купи с нея нов Биг Мак, решава клиентът. Специалната валута ще е в обращение от петък – 3 август, до края на годината.

2 август е избран за пускането в собствената монета на "макдоналдс", защото на този ден се навършват 100 години от рождението на Джим Делигати, управител на заведение на "Макдоналдс" в Пенсилвания и създател на първия Биг Мак.

Идеята за монетата е вдъхновена от проучването на сп. "Икономист", започнало през 1986 година, в което се използва Биг Мак за измерване на покупателната способност на различните валути в света.

През 2017 г. заведенията на "Макдоналдс" са продали 1.3 милиарда бургера Биг Мак.

Споделяне

Още от Бизнес

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?