Македония и Гърция били близо до решение за името, чака се Заев да звънне на Ципрас

Двете външни министерства обаче продължават да си разменят обвинения

Ципрас и Заев.

Имаме сериозен напредък и както никога досега двете страни са по-близо до решение. Близките часове може да бъдат ключови за изхода от преговорите, заяви македонският вицепремиер по европейските въпроси Буяр Османи, съобщава скопският вестник "Нова Македония". 

Османи разговаря вчера в Брюксел с върховния представител на ЕС по външните работи и сигурността и заместник-председател на Европейската комисия Федерика Могерини.
 
На срещата Османи я информирал за постигнатия напредък в отношенията между Македония и Гърция. Той изразил задоволство от постигнатия напредък в затоплянето на отношенията, осъществяването на мерките за изграждане на доверие, деескалацията на политическите разногласия, както и задоволство от напредъка в разговорите по спора за името, пише изданието, съобщи БТА.
 
Вестник "Вечер" цитира думите на македонския премиер Зоран Заев, който заявил: "Може би ние ще позвъним на Атина, надявам се, че това ще стане много скоро".
 
Премиерът Заев заяви, че спорът за името между Македония и Гърция ще се реши много бързо, пише и "Вечер". 
 
Попитан за очаквания разговор с гръцкия премиер Алексис Ципрас, Заев отговорил, че позвъняването по телефона може би ще бъде от македонска страна, но не посочил кога точно ще стане това.
 
Заев подчертал, че е много важно решението да бъде устойчиво и трайно и да бъде сто процента сигурно за идните поколения, които ще крепят приятелството с договора, който бъде постигнат.
 
Вестник "Вечер" пише, че гръцкото правителство е реагирало на декларация на македонското външно министерство, че не трябва да се бърза с договора за името, тъй като качеството на решението е по-важно от това в какъв срок ще завърши процесът.
 
Имаме добър договор на масата, който, както каза премиерът на БЮРМ, трябва да се финализира много бързо. За съжаление, някои настояват да играят игри, завил вчера гръцки правителствен служител, цитиран от сайта Независен.мк. 
 
"Вечер" отбелязва, че министерството на външните работи на Македония е заявило в декларация, че качеството на текста на договора и необходимостта от постигането на трайно и устойчиво решение, приемливо за двете страни, са по-важни от необходимостта процесът да се финализира в какъвто и да било срок.
 
Двете страни спорят от 25 години за името "Македония", което според Атина крие в себе си териториални претенции към едноименната гръцка област. Управляващите и в двете страни са изправени пред вътрешни пречки да решат спора. Опозицията в Гърция не приема включването на думата "Македония" под каквато и да било форма в новото има и готви масови протести.
 
Подобни демонстрации се проведоха и в Скопие. Според опозиционната ВМРО – ДПМНЕ правителството на премиера Зоран Заев е некомпетентно, съсипало е икономиката, понижило е заплатите и пенсиите и е навредило на националните интереси, преговаряйки с Гърция за възможно ново име на страната.
 
Освен към името, Гърция има претенции и към македонската конституция, която според нея допуска присъединяване на съседни територии. 
 
Македония показа, че е готова на отстъпки и бърза да реши спора, тъй като се надява  в края на юни да получи покана за начало на преговорите за влизане в Европейския съюз.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа