Македония и Русия подписаха договор за "Южен поток"

Македонският премиер Н. Груевски по време на подписването на договора (вляво)

Македония и Русия подписаха в Москва договор за сътрудничество в изграждането на газопровода "Южен поток", който ще гарантира дългосрочна енергийна стабилност на страната, предаде агенция МИА.

През Македония ще минава разклонение на газопровода, чието трасе ще бъде определено допълнително. Въпросът дали македонският клон ще влиза от България или от Сърбия ще бъде решен от руската компания "Газпром".

От македонска страна договорът бе подписан от вицепремиера и министър на финансите Зоран Ставрески, а от руска страна - от министъра на енергетиката Александър Новак. На подписването присъстваха и представители на руските енергийни компании "Газпром" и "Стройтранс газ".

Македонският премиер Никола Груевски, който оглавява македонската делегация в Москва, оцени, че с този договор се гарантира енергийното бъдеще на страната, осигуряват се достатъчни количества газ и се осигурява по-нататъшно развитие на газовата инфраструктура в Македония.

Груевски отбеляза, че в Македония в момента има газопровод само от българската граница до Скопие, а сега се създават условия за изграждане на газова мрежа в цялата страна. Договорът предвижда след анализ и потвърждаване на целесъобразността на строителството на клона на "Южен поток" към Македония руският "Газпром" и акционерно дружество "Македонски енергийни ресурси" да учредят съвместна компания за изпълнение на проекта с равно участие на двете страни и възможност за по-късно привличане на нови акционери и преразпределение на дяловете.

Конкретните обеми, условия и срокове на доставките на природен газ в Македония ще бъдат определяни с договори между "Газпром" и "Македонски енергийни ресурси", а правата за ползване на всички мощности на македонския клон на "Южен поток" ще принадлежат на "Газпром".

Договорът задължава македонската страна да не въвежда никакви ограничения за руските капиталовложения на територията на Македония в рамките на проекта, както и да осигури на компанията изгоден митнически и данъчен режим.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Кой е най-добрият вариант след падането на кабинета "Петков"?