Македония иска от Гърция спорът за името да се решава на по-високо равнище

Никола Попоски

Македонският външен министър Никола Попоски се срещна вчера в Брюксел с гръцкия си колега Евангелос Венизелос и постави пред него искането спорът за името на Македония да се решава в диалог на по-високо равнище, както и да се деблокира решението за начало на преговори на Македония с ЕС, съобщава македонският весткник "Дневник" във вторник.

Разговорите потвърдили различните становища на двете страни. "Очевидно фокусът е различен. Ние очакваме вместване на двата въпроса, а те търсят цялостно дефокусиране и повече алиби, отколкото истински напредък", заяви Попоски за "Дневник" след срещата.

Главната цел на македонската страна била на срещата да се види има ли напредък по отношение на двата ключови въпроса и да получи отговор дали Гърция планира да покаже на практика, че е посветена на продължаване на процеса на разширяване на ЕС, като даде възможност да започнат преговорите на Македония с ЕС.

Македонската страна иска да види има ли Гърция готовност да покаже политическо ниво на посветеност - не срещи проформа, а истински срещи, по същество и с политически мандат, както бе предложено, на равнище премиери, за решаване на наложения спор за името.

"Поставих въпроса има ли възможност решението за дата за преговори да се деблокира по време на литовското председателство на ЕС, и да започнем преговорите по време на средващото, гръцко председателство, но не получих конкретен отговор нито на този въпрос, нито на въпроса за преговорите за името", каза Попоски.

Това беше първата среща на Попоски с Венизелос от назначаването на последния за вицепремиер и министър на външните работи на Гърция. Срещата  се състояла по искане на македонския министър.

Същите въпроси, които Попоски поставил на Венизелос, ще бъдат поставени и на срещата му с европейския външен министър Катрин Аштън. На тази среща Попоски ще попита кой е начинът да започнат преговори с ЕС в условия, когато напредъкът на Македония в евроинтеграционния процес е спрян, пише "Дневник".

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?