Македония не получи дата за начало на преговорите с ЕС

Страните от ЕС отложиха решението за определяне на дата за започване на преговори за присъединяването на Македония на фона на продължаващата гръцка опозиция относно името на бившата югославска република, съобщават осведомителните агенции във вторник.

Външните министри на 27-те страни-членки одобриха компромисен текст, който отлага решението за началото на преговорите за първата половина на 2010 г., когато ротационното председателство на ЕС ще бъде държано от Испания.

С компромисното решение, предложено от Швеция, която ръководи ЕС в момента, Македония се насърчава да довърши реформите в съдопроизводството и борбата с корупцията, наред с очакването, че проблемите в сферата на добросъседските отношения ще бъдат решени.

Първоначално въпросът трябваше да бъде дискутиран през март, но гръцката страна не желае да се ангажира с конкретна дата, която според Атина няма да спомогне за решаване на спора за името Македония.

Гърция се противопоставя на международното признание на съседната ѝ страна под името Македония от разпадането на бивша Югославия през 1991 г.

През октомври ЕК препоръча да започнат преговори за присъединяване с Македония, веднага щом се реши проблема за името с Гърция.

Споделяне

Още от Балкани

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?