Премиерът Марин Райков:

Македония не спазва декларацията за добросъседство, затова е нужен договор

Скопие трябва да признае и "исторически реалности"

Сн. БГНЕС

Премиерът Марин Райков поднови българското искане Македония да подпише добросъседски договор, за да даде София "зелена светлина" на Скопие за получаване на дата за начало на преговори за членство с Европейския съюз. Освен това Райков заяви, че Скопие трябва да признае "исторически реалности" и двете държави заедно да честват празници, тъй като делим обща историческа памет.

 

"Началото на преговорите може да се случи единствено и само, ако действително, в съответствие с изискванията на Европейския съюз, Скопие създаде една атмосфера на добросъседство в своята комуникация с всички свои съседи, и предимно със съседите, които са членки на ЕС – България и Гърция", заяви Марин Райков.

 

Договорът за добросъседство трябва да стъпи на съвместната декларация от 1999 година, подписана от тогавашните премиери Иван Костов и Любчо Георгиевски, но от Скопие към момента идват разнопосочни сигнали.

 

"Нямаме съмнение, че когато се подпише един документ, какъвто е декларацията за добросъседство от 1999 година, този документ трябва да се спазва. Неговото нарушаване доведе до това, че ние държим да се подпише договор за приятелство", обясни Райков.

 

Той коментира още, че няма нищо по-естествено от това, когато се влиза в едно геополитическо пространство, да имаш готовност да спазваш определени правила,"а едно от тях е, че това, което се подписва, се спазва".

 

Очаква се през юни Съветът на ЕС да реши дали да даде на Скопие дата за започване на преговори за присъединяване в ЕС.

 

Райков посочи още, че "всички политически сили, български институции и целият български народ имат много ясно разбиране за това, че европейската перспектива на всички наши съседи е абсолютно позитивна тенденция".

 

Той обаче коментира, че част от европейският подход е и заедно да честваме общото ни историческо минало.

 

"С България Република Македония дели общи езикови традиции, обща история и общо минало. До 1945 година ние сме част от един народ. Разбира се ние сме признали независимостта на Македония, но има и исторически реалности, които те също трябва да признаят, а именно да честваме заедно празниците, които ни обединяват, тъй като делим обща историческа памет", каза Райков.

 

След като в първите три години от мандата си правителството на Бойко Борисов поддържаше евроинтеграцията на Македония, в решителния за нея момент отказа подкрепа за начало на преговорите за членство в ЕС. Официално на Македония бяха поставени три условия: подписването на споразумение за добросъседски отношения и сътрудничество, изграждане на съвместни работни групи за укрепване на отношенията в ключови области и създаване на Съвет на високо равнище под формата на годишни междуправителствени заседания.

Споделяне

Още по темата

Още от България