Македония отбелязва 19 години независимост

Република Македония празнува в сряда Деня на обявяването на независимостта си. Председателят на парламента Трайко Веляновски ще даде прием в парламента, а македонската армия ще отбележи празника с 10 топовни салюта в Скопие.

Над 95 процента от участвалите в референдума на 8 септември 1991 г. отговориха положително на въпроса искат ли суверенна държава. България първа призна независимостта на Македония, след което това направиха Турция, Словения, Хърватия, Русия, Босна и Херцеговина, припомня агенция МИА.

Следващата важна стъпка в утвърждаването на държавата беше приемането на новата конституция на 17 ноември 1991 г. Сянка върху събитията, с които бяха поставени основите на независима Македония, хвърли бойкотът на референдума от страна на част от албанците и неподкрепянето на новата конституция от страна на депутатите-албанци. Десет години по-късно, след конфликта през 2001 г. и подписването на Рамковия договор, конституцията бе допълнена.

Международният статут на държавата бе окончателно потвърден от Общото събрание на Обединените нации на 8 април 1993 г., когато Македония беше приета като 181-ия пълноправен член на ООН.

Поради противопоставянето на Гърция срещу конституционното име на страната, тя бе приета в ООН под временното име Бивша югославска република Македония. Под егидата на ООН Атина и Скопие започнаха преговори за решаване на проблема, които още продължават.

Заради спора, през април 2005 г. Гърция блокира присъединяването на Македония към НАТО и поставя решаването на този въпрос като условие за европейската интеграция на Скопие. В момента Македония има дипломатически отношения със 160 страни в света и е призната с конституционното си име от 125, след които България, САЩ, Русия и Китай.

Споделяне

Още от Балкани

Одобрявате ли новия правителствен план за справяне с Covid?