Македония поиска стратегическо партньорство с България

Радев обеща експертна и всякаква друга помощ на Скопие

Македония поиска стратегическо партньорство с България

Македония иска да сключи договор за стратегическо партньорство с България, каза македонският президент Георге Иванов след среща с българския си колега Румен Радев в Скопие.

"С президента Румен Радев отворихме темата да инициираме сключването на Договор за стратегическо партньорство между Македония и България. Такъв договор Македония вече има със САЩ и Турция", обясни Иванов.

България и Македония вече сключиха договор за добросъседство, който трябва да изчисти спорните въпроси между двете страни, за да може Скопие да се придвижи към ЕС и НАТО.

Според Иванов евентуалният договор за стратегическото партньорство ще потвърди близките отношения между двете страни.

"Договорът за добросъседство създаде атмосфера за по-голяма откритост и сътрудничество. Той е най-силното доказателство, че в нашата Конституция няма разпоредби за териториални претенции. Искаме отношенията ни да бъдат пример за страните на Балканите ", каза македонският президент, цитиран от "Фокус".

"С Румен Радев разговаряхме за Стратегията за разширението на ЕС, която в голяма степен е заслуга именно на България", коментира той.

Румен Радев от своя страна посочи, че ще обсъди с правителството инициативата на Иванов за стратегическо партньорство, защото това означава много по-голяма сигурност за региона.

Той каза още, че българското ротационно председателство на ЕС дава исторически шанс на всички държави от региона за перспектива за европейска и евроатлантическа интеграция.

"Колкото до европейската перспектива на Македония България винаги е била от най-добрите адвокати за вашите перспективи. Македония винаги може да разчита на България за експертна и всякаква друга помощ", каза българският президент.

Радев покани македонския си колега Георге Иванов на военния парад в София по повод 6 май – Деня на храбростта и Българската армия и съобщи, че ще приеме поканата на Георге Иванов в същия ден да посетят военните гробища в Ново село.

"Имаме историческия шанс да премахнем един парадокс в нашите отношения. Това са роднински, приятелски и близки отношения между хората от двете страни на границата. От друга страна липса на достатъчно политическо доверие. Вярвам, че това вече ще бъде история и както вие казахте, много важно е на високо политическо ниво да имаме регулярни и близки контакти", каза Радев.

Споделяне

Още по темата

Още от България