Македония получи 46.4 млн. евро от ЕБВР за жп линията към България

Македония получи официално 46.4 милиона евро от Европейската банка за възстановяване и развитие /ЕБВР/, с които от догодина ще започне изграждането на ж.п. отсечката Куманово-Беляковце, която трябва да свърже Македония и България, предаде агенция МИА, цитирана във вторник от БТА.

Договорът за заема бил подписан днес от вицепремиера и министър на финансите Зоран Ставрески и директора за транспорт на ЕБВР Сю Барет.

Условията, при които ЕБВР отпуска заема за Македония, са изключително изгодни, със срок на изплащане 15 години и гратисен период от четири години при лихва 1.7 процента, съобщи Ставрески.

Проектът включва реконструкция на вече изградената инфраструктура и цялостно завършване на частта от Беляковце до Крива паланка. Изграждането ще започне през първата четвърт на 2013 г. и ще завърши през 2017 година.

Вицепремиерът Ставрески посочи, че жп линията към България най-сетне ще стане реалност, а ползите ще бъдат повишена конкурентност на Македония, по-ниски разходи за транспорт и алтернативен транспорт за икономиката.

Министърът на транспорта Миле Янакиевски информира, че цялата документация вече е готова и се очаква в средата на следващия месец да бъде насрочен търг за избор на компанията, която ще строи отсечката Куманово-Беляковце.

ЕБВР е инвестирала досега повече от един милиард евро в над 80 проекта в Македония.

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани

Какво очаквате да свърши служебното правителство?