Македония потвърждава стремежа си към НАТО

Македонското правителство прие вчера националната концепция за сигурност и отбрана - документ, в който се дефинират националните интереси, опасностите за сигурността на страната и политиката на сигурност, съобщава пресата в Скопие днес.

Според Лазар Китановски, съветник по националната сигурност на премиера Бранко Цървенковски, планът включва дългосрочни цели и определя принципите на отбранителната структура и политиката на страната в тази област. Китановски определи плана като още една положителна стъпка към бъдещото членство на Македония в НАТО, пише МПА.

В концепцията за първи път се посочва, че траен интерес за Македония е съхраняването на националната самобитност на македонския народ и развитието на правата и свободите на гражданите от всички общности, посочва вестникът.

Според концепцията жизненоважни интереси са защитата и развитието на правовата държава и демокрацията, икономическото развитие, защитата и развитието на мира и сигурността в страната и нейната интеграция в ЕС и НАТО.

Планът е изработен съвместно от специалисти на министерствата на отбраната, на външните и на вътрешните работи, и е съгласуван със сътрудниците на президента Борис Трайковски.

Концепцията трябва да бъде приета от парламента, а текстът на документа ще бъде представен на депутатите до 15 дни.

По БТА

Споделяне

Още от Балкани

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?