Македония преодоля поредната политическа безизходица

Споразумението между управляващи и опозиция ще предотврати предсрочни избори

Председателят на комисията Борче Давидковски говори пред журналисти след подписването на доклада.

Македонското правителство и опозицията разрешиха днес спор за отговорността за скандал в парламента, който заплашваше да предизвика предсрочни парламентарни избори и допълнително да навреди на опитите на страната да започне преговори за членство в ЕС, предаде агенция Ройтерс в понеделник.

Като оставиха настрана разногласията помежду си, двете страни се подписаха под доклад, изготвен от специална комисия, която бе натоварена да разследва инцидента от декември, когато депутати от опозицията бяха изхвърлени от парламента.

Докладът е до голяма степен неопределен, но въпреки това изглежда, че хвърля по-голямата част от вината за събитията върху правителството. Премиерът консерватор Никола Груевски заплаши в събота, че по-скоро ще предизвика предсрочни избори две години преди редовния срок, отколкото да се подпише под тези заключения. Вчера обаче той отстъпи, посочва Ройтерс.

"Ние решихме, че в интерес на държавата, дори и за наша сметка, ще гласуваме и ще подпишем доклада на комисията, както иска опозицията", заяви късно снощи Никола Груевски. Представители на правителството и на опозицията подписаха доклада днес.

"Щастлив съм, че интересите на гражданите бяха поставени над тези на партиите", заяви председателят на комисията Борче Давидковски, който бе номиниран на този пост от опозицията. "Трудната работа е свършена и аз бих искал да благодаря на експерта от ЕС, който даде всичко от себе си, за да бъде този доклад окончателен", добави той.

Комисията бе сформирана под натиск от ЕС, след като случилото се във и пред парламента на 24 декември м.г. доведе до парламентарен бойкот на опозицията и заплашваше да осуети местните избори. Официален представител на ЕС помагаше в изготвянето на доклада.

Тогава ЕС предупреди, че политическата безизходица подкопава шансовете на бившата югорепублика за започване на преговори по присъединяване към блока. Кандидатурата на Македония вече е заложник на 20-годишния спор със съседна Гърция за името на страната.

Македония получи официален статут на кандидат за членство през 2005 г. - само четири години, след като бе на прага на гражданска война по време на военния конфликт между армията и етническите албански бунтовници.

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани