Любчо Георгиевски:

Македония прилича на историческа карикатура със стремежа си за "антиквизация"

Ако страната не влезе в НАТО и ЕС, албанците ще излязат от Охридския договор

Сн. БГНЕС

Македония прилича на исторически кич и карикатура и може да бъде обект на анализ на Фройд и Юнг, заяви бившият македонски премиер Любчо Георгиевски в лекция пред студенти в София.

Той даде пример с ширещия се в момента стремеж за "антиквизация" на Македония и масовото самовъзприемане на македонците като "антични македонци", а подобни тези вече влизат дори в научни разработки.

Той определи мащабните паметници на исторически личности, които се издигат в Македония, като голяма и непотребна карикатура, лишена от историческа и естетическа концепция.

Македонците строят "антично" Скопие като идеята през 2014 година градът да бъде залят от бронзови паметници, антични дворци, мостове, широки куполи, а в центъра на града да бъде издигната и триумфална арка.

Любчо Георгиевски, който получи българско гражданство, посочи още, че правилната политика на България е да подкрепя евроатлантическото бъдеще на Македония, въпреки проблемите, които идват от Скопие.

Според него в Македония има един център, който иска непрекъснато да създава проблеми с България, и София се представя като "дежурен виновник" за Македония.

Последният скандал между София и Скопие стана, след като македонци не дадоха на българския посланик да положи цветя в памет на Гоце Делчев. София до момента обаче не е поставяла твърди ултиматуми пред членството на Македония в ЕС и НАТО.

Георгиевски коментира обаче, че ако Македония не реши проблемите с Гърция и не влезе бързо в НАТО и ЕС, Охридският мирен договор няма да издържи и албанските партии ще се изтеглят от него.

"Боя се, че ще има отрезвяване на македонците, но то ще е с плачене и се страхувам, че ще дойде от албанците", каза Георгиевски.

Според него гръцката позиция по спора за името на Македония, който блокира евроатлантическата ѝ интеграция, е "ирационална".

Груевски коментира, че името "Северна" или "Горна" Македония е можело да бъде един разумен компромис, който не би заплашвал идентичността на Македония.

Според него, ако Скопие не направи компромис, няма да стане скоро член на НАТО и ЕС. Той обаче смята, че със сегашното правителство на Никола Груевски, това няма как да стане.

Споделяне

Още по темата

Още от България