Македония призна за убийство на нелегални имигранти през 2002

Македонските власти признаха, че убитите през март 2002 г. седем души, за които се твърдеше, че са пакистански екстремисти, в действителност са били нелегални имигранти, които били хладнокръвно застреляни, предаде Би Би Си.

По повод на убийството са повдигнати обвинения срещу четирима офицери от службите за сигурност. Очаква се да бъде повдигнато обвинение и срещу тогавашния министър на вътрешните работи Любе Бошковски, който сега е депутат от опозиционната ВМРО- ДПМНЕ.

В местността Ращански лозя на 2 март 2002 година македонската полиция уби шестима пакистанци и един индиец. Тогава македонското вътрешно министерство заяви, че те са терористи, които планирали нападения срещу чуждестранни посолства в Скопие. След инцидента обаче се появи информация, че чужденците са имигранти, които са искали да отидат в Гърция. Акцията бе осъществена по нареждане на тогавашния вътрешен министър Любе Бошковски.

Специалните полицейски сили "Тигри" задържаха в четвъртък към два часа след полунощ бившия командир на Частта на бързо реагиране "Лъвове" Горан Стойков за случая Ращански лозя, съобщава македонският в. Дневник.

На информативен разговор са доведени и бившият началник на управлението за оперативна техника Александар Цветков и бивши членове на Лъвовете.

Утрински весник твърди, че на информативен разговори са били извикани Любе Бошковски, генералът от полицията Горан Митевски и съветникът на Бошковски за връзките за обществеността Зоран Кръстевски.

Вестникът припомня, че инцидентът в Ращански лозя предизвика интерес сред международната общност и Хагския трибунал.

Дневник припомня още, че срещу бившия командир на Лъвовете Горан Стойков вече се води процес по обвинение, че е ощетил македонското вътрешно министерство с около 27 милиона денара.

Александар Цветков бе обвинен, че е прекият изпълнител на заповедта на бившия директор на Агенцията за разузнаване Доста Димовска за подслушване на редица публични личности през 2000 година.

Бившият македонски президент Борис Трайковски освободи от съдебно преследване Цветков и Димовска.

Още от Балкани

Защо Иван Гешев бе номиниран за главен прокурор?