Македония ратифицира на 15 януари Договора за добросъседство с България

Македония ратифицира на 15 януари Договора за добросъседство с България
Договорът за приятелство и добросъседство между Македония и България ще бъде ратифициран от парламента в Скопие на 15 януари, съобщава македонската агенция МИА. 
 
Ратификацията е сред основните точки в дневния ред на парламента на Македония за тази дата. В края на миналата година договорът беше одобрен от парламентарните комисии. 
 
В интервю за БНР българският вицепремиер Екатерина Захариева заяви, че ратификацията в Народното събрание ще бъде също през януари. 
 
В България не се очаква да има проблеми, но в Македония близката до Русия опозиционна партия на бившия премиер Никола Груевски ВМРО – ДПМНЕ разгърна мощна кампания срещу документа и обяви, че ще гласува против него в парламента.
 
В договора е предвидено до три месеца след влизането му в сила двете държави да формират съвместна експертна комисия, която да реши спорните въпроси около историята и образованието. Именно това се очертава и като най-значимият тест пред договора. В него не е предвидено кои историци и по какви критерии да влязат в комисията, която трябва "обективно и основано на автентични исторически извори" да тълкува историческите събития.
Споделяне

Още по темата

Още от Свят

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?