Македония ратифицира символно договора с България

Според Скопие той защитава интересите и на двете страни

Македония ратифицира символно договора с България

Въпреки бойкота на ВМРО-ДПМНЕ македонският парламент ратифицира договора за добросъседство с България и сега се очаква това да стане и в София.

Документът, който бе подписан от премиерите на двете страни Зоран Заев и Бойко Борисов на 1 август 2017 г., бе ратифициран от парламента в Скопие с 61 гласа.

Депутатите от най-голямата опозиционна партия ВРМО-ДПМНЕ не присъстваха на заседанието заради ареста на нейни депутати след погрома на парламента през май миналата година.

Македонският външен министър Никола Димитров заяви, че "договорът защитава нашите интереси и интересите на България“. Той определи като хубав знак това, че договорът се ратифицира на днешния ден, на който през 1992 г. България първа в света признава независимостта на Република Македония под нейното конституционно име.

Срещу договора в Македония се обяви близката до Русия опозиционна партия на бившия премиер Никола Груевски ВМРО – ДПМНЕ, която разгърна мощна кампания срещу документа и дори се закани да организира референдум, тъй като смята, че той бил в интерес само на София.

България тактически изчакваше с ратификацията на документа и сега се очаква той да мине бързо през парламента, където има консенсус по темата.

От българското външно министерство приветстваха ратификацията и заявиха, че България ще продължи да бъде активна в подкрепата си за европейската интеграция на Македония.

"С този акт се потвърждава волята за изграждане на добросъседски отношения, които са важен елемент от европейската перспектива на всички държави от Западните Балкани", заявиха от външно министерство.

Премиерът Бойко Борисов също поздрави парламента на Македония.
 
"С това те показаха, че желанието ни да изградим модерни, европейски отношения на приятелство и доверие е общо. Както сме заявявали многократно, европейското бъдеще на Република Македония е сред основните приоритети в политиката на Република България и ще продължи да бъде такъв и след българското председателство на Съвета на ЕС", заяви Борисов. 
 
Малко по-рано в понеделник премиерът той се срещна със заместник помощник държавния секретар на САЩ Хойт Йи, който също приветства договора и заяви, че стабилността и развитието на Балканите са изключително важни не само за региона, но и за цяла Европа.

Очаква се скоро Хойт Ий, който познава много добре региона от години, да стане посланик на САЩ в Македония.

Договорът стъпва върху Декларацията за добросъседство, подписана през 1999 година от премиерите Иван Костов и Любчо Гергиевски. Сега записаното в нея влиза официално в международното право. Предвиден е и междуправителствен механизъм, който да следи изпълнението на договора.

Той въвежда термина "обща история" и предвижда да бъде формирана съвместна мултидисциплинарна експертна комисия по исторически и образователни въпроси на паритетна основа.

Общата комисия трябва да допринесе за "обективно и основано на автентични исторически извори, научно тълкуване на историческите събития" и ще представя годишен доклад за своята работа пред правителствата на двете страни.

Двете държави поемат ангажимент да предприемат и ефективни мерки за предотвратяване на недобронамерена пропаганда от страна на институции и агенции и ще обезкуражават дейности на частни субекти, насочени към подстрекателство на насилие, омраза или други подобни действия, които биха навредили на техните отношения.

София поема ангажимент да помогне на Скопие в евроатлантическата му интеграция. Двете страни ще работят и за активизиране на контактите между местните власти и гражданите.

Двете страни заявяват, че нямат и няма да предявяват териториални претенции една към друга и поемат ангажимент да не предприемат, насърчават и подкрепят действия от неприятелски характер и да не позволяват територията им да бъде използвана от организации и групи, които имат за цел извършването на подривни, сепаратистки и други действия, които са заплаха за мира и сигурността.

Споделяне

Още по темата

Още от България