Македония с изложба на славянски ръкописи в Белгия

Андрей Ковачев: Македонската изложба в Белгия е кражба на българската история

Македония с изложба на славянски ръкописи в Белгия

Министерство на културата на Република Македония и Националната университетска библиотека "Св. Климент Охридски" в Скопие са организирали в Белгия изложбата "Славянски ръкописи от Македония от 13-и до 19-и век", съобщи БТА.

 

Изложбата е подредена в Кралския музей Мариемон край южното белгийско градче Морланве.

 

"Използвани са исторически артефакти за аргументация на тезата, че Македония е била в цялата хилядолетна история на човечеството нещо различно от всички други държави, особено от България, че има отделна македонска култура, език, нация и те съществуват, не както е истината - от началото на ХХ век, а през цялата човешка история", коментира евродепутатът от ГЕРБ Андрей Ковачев. Той е бил единственият български представител на откриването на изложбата.

 

"Дойдох с надеждата да видим тук европейско поведение и че ще можем да се похвалим с общо представяне на общата ни история, каквато е историята на България и на Македония", посочи Ковачев. Той уточни, че изложбата съдържа част от българското културно наследство, което се намира в днешната Република Македония, държава, съществуваща от 1991 г. "Преди това такава държава не е съществувала на нашата планета", напомни българският евродепутат.

 

Организаторите на изложбата отбелязват в анотацията, че днешните земи на Бившата югославска република Македония (БЮРМ) през вековете са били кръстопът на цивилизациите на Западните Балкани. Допълват, че БЮРМ пази ценни свидетелства на славянски ръкописи, а най-стойностните оригинали се съхраняват в библиотеката на Ватикана, във Виена, в Санкт Петербург, в Москва, в Одеса и в София.

 

Домакините уточняват, че изложбата се вписва в почти вековната традиция на музея да представя старинна писменост. По техните думи изложбата създава представа за развитието на писмената култура на Балканите, датираща от хилядолетие и свидетелства за обособяването на единна Европа на културните различия.

 

При откриването македонският министър на културата Елизабета Канческа Милевска не спомена София сред градовете, където се пазят най-ценните свидетелства за развитието на славянската писменост. Тя заяви, че "изложбата показва развитието на цивилизацията на територията на Македония". Това била "историческата истина, която отбелязва хилядолетното развитие на македонската култура и писменост", каза Милевска пред няколкото десетки присъстващи.

 

"Тези ръкописи са нашият своеобразен национален принос към настоящия процес на глобализация и мултикултурализъм сред народите в Европа и света. През призмата на своето културно наследство Македония има дълбоки корени", добави Милевска.

 

Изложбата е подредена в подземно помещение в музея, разположен в парк в околностите на малкото провинциално белгийско градче. Ще бъде открита в продължение на две седмици.

Андрей Ковачев: Македонската изложба в Белгия е кражба на българската история

Българският евродепутат Андрей Ковачев, който присъства на откриването на изложбата, заяви, че тя представлява кражба на българската история и представените ръкописи са български, предаде агенция МИА.

"Имам смесени чувства. Радвам се, че в Брюксел се представя културното наследство, което сега се намира на територията на днешна Македония. Но от друга страна, не съм доволен, че това се представя необективно, защото това е наше общо културно наследство. Тука виждаме български книги", каза Ковачев в изявление за МИА.

Евродепупатът заяви, че е дошъл на изложбата, да да покаже европейски начин на поведение, и изтъкна, че това трябва да се прави и с историческите събития и личности, които ни обединяват, защото историята ни е една. Той подчерта, че Македония и България трябва заедно да бъдат в Европа и че лекарството за раните от миналото е европейската интеграция.

"Миналото трябва да ни обединява и да се представя коректно, научно обосновано с факти. Това не е 1000 години македонска ръкописна традиция.. Славянството ни обединява, но в речта си министърът на културата каза, че става дума за македонски ръкописи, което не е вярно", каза още Ковачев.

Българският евродепутат изтъкна, че македонският министър на културата Елизабета Канческа-Милевска се е опитала да аргументира сегашната македонска идентичност с хилядогодишна културна традиция, което е неточно.

На въпрос на кореспондента на МИА дали е съгласен, че българската история е възникнала от македонската, Ковачев, както отбелязва агенцията, се "смутил" и след кратка пауза отговорил развълнувано, че Македония и България имат обща история до началото на 20 век. Това, че Сталин, Тито и Димитров решиха да правят македонска нация, идентичност и култура, е от ново време, казал българският евродепутат.

Споделяне

Още от