Македония се оплака, че България връща износа й на плодове и зеленчуци

Македония се оплака, че България връща износа й на плодове и зеленчуци

Македония се оплака от това, че България връща неин износ на плодове и зеленчуци и в резултат на това силно е спаднал експортът на югозападната ни съседка. Това стана ясно по време на среща на зам.-министъра на земеделието и храните Цветан Димитров и македонския секретар на Министерството на земеделието, горите и управлението на водните ресурси Бешир Яшари по време на изложението “Зелена седмица” в Берлин.

Причината за силно спадналият македонски внос в България е затегнатият контрола при от страна на митническите власти и Националната служба за растителна защита (НСРЗ). В резултат на това партиди с македонски плодове и зеленчуци се връщат защото не отговарят на европейските стандарти за мерките и теглилките, обясни Димитров. Двамата с Яшари са се разбрали до два месеца ръководствата на двете служби за растителна защита да се съберат и да уеднаквят стандартите за мерките и теглилките.

От Македония са поискали помощ по ветеринарно-медицинските проблеми и управлението на горите. Скопие се надява и на помощ от страна на София за правилното усвояване на средствата от фондовете на ЕС по предприсъединителни програми в земеделието и по програмите за трансгранично сътрудничество на ЕС. Интересът е предимно към най-често срещаните грешки.

По време на изложението Цветан Димитров се е срещнал и с Аня Квиринг, член на УС на Източната комисия на Съюза германската икономика. Обсъдени са два проекта на провинция Саксония Анхалт за подпомагане на България. Единият е на стойност 300 000 евро и е за разработване на проекти в необлагодетелствани райони по Програмата за развитие на селските райони. Другият е за 100 000 евро и е за обучение на кметове и общинската администрация от най-слабо развитите ни райони да подготвят проекти по ПРСР, посочиха от пресцентъра на Министерството на земеделието и храните.

Споделяне

Още от Балкани

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?