Македония ще добави географскo уточнение към името си

снимка БГНЕС

Mакедония е готова да смени името си, добавяйки географски маркер към него, за да получи перспектива за членство в ЕС и НАТО, обяви във вторник македонският премиер Зоран Заев на пресконференция в Скопие.

"Искам преговорите с Гърция да успеят... Готови сме да географски маркер в името и до тук ще спра," каза той на обща пресконференция в Скопие с посланика на ЕС в македонската столица.

Географските маркери, които се обсъждат с Атина са “Северна Македония“, “Горна Македония“ или “Вардарска Македония“. Досега се преговаряше и за времевия маркет – “Нова Македония“.

Македонските власти са готови да приемат основно искане на Атина и новото име да е за всеобща употреба - международна и вътрешна.

В Давос Зоран Заев обеща на гръцкия премиер Алексис Ципрасда се смени и името на летището в Скопие и международна автомагистрала, които сега се казват “Александър Велики“.

Летището ще се казва "Международно летище Скопие", а магистралата - "Приятелство". Преименуването вече е факт, защото е гласувано от македонското правителство във вторник.

"Оптимист съм, няма да бъде лесно, но така и очаквахме. Убеден съм, че може да се намери решение(на спора за името)" каза македонският премиер.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?