Македония ще подпише със САЩ за Международния наказателен съд

Македония и САЩ ще подпишат двустранно споразумение, предоставящо имунитет на американски граждани пред Международния наказателен съд, съобщи македонската информационна агенция. Това реши на днешното си заседание на македонското правителство. На заседанието присъства и македонският президент Борис Трайковски. Македонското външно министерство ще изготви скоро текста на споразумението.

Агенцията посочва, че в подготовката на текста на споразумението ще бъдат включени правни експерти на ЕС, а американците ще сложат подпис под документа, на който ще бъде изписано конституционното име на Република Македония.

Според източник на ДПА от македонското правителство споразумението ще бъде подписано преди 1 юли. САЩ дадоха срок до 1 юли на Македония, както и на други страни от Югоизточна Европа, да подпишат двустранното споразумение. В противен случай те рискуват да загубят американската военна помощ.

Досега три страни от Балканите се съгласиха на подобно споразумение със САЩ Албания, Босна и Херцеговина и Румъния. Хърватия отказа, а Сърбия и Черна гора все още не е взела решение, посочва Ройтерс.

Парламентарната асамблея на Съвета на Европа осъди остро вчера натиска, който САЩ упражняват за подписване на двустранните споразумения, осигуряващи имунитет на американските граждани пред Международния наказателен съд.

По БТА

 

Споделяне

Още от Балкани

Одобрявате ли новия правителствен план за справяне с Covid?