Македония: Ще ви изпратим пресни домати, ако ни подкрепите за ЕС

Все още обаче има страни с резерви за старт на преговори със Скопие и Тирана

Македонският външен министър Никола Димитров обеща "свеж" стимул на всеки, който подкрепи започването на преговори за членство на страната му в Европейския съюз.

"Който подкрепи започването на преговори за присъединяване на Македония към ЕС следващата седмица, ние обещаваме да му изпратим пакет пресни македонски домати по пощата", написа Димитров в Туитър, уверявайки, че това са "най-вкусните домати в света".

Конфликтът между Скопие и Атина за името на Македония блокира години наред възможността ѝ да стартира преговори за влизане в ЕС и НАТО. По-рано този месец обаче бе постигнат исторически пробив, след като правителствата на двете страни се договориха балканската държава да се казва Северна Македония. Европейските страни обаче не са единни как да се подходи с разширяването на ЕС: едните го подкрепят, но други като Франция и Холандия, акцентират на проблемите със сигурността и искат обсъждането на този въпрос да се стане след Брекзит и изборите за Европейски парламент догодина.

 
Още няма пълна подкрепа за преговори за еврочленство с Македония
 
В понеделник българският външен министър Екатерина Захариева каза, че в Европейския съюз все още няма пълна подкрепа за преговори за еврочленство с Македония и Албания.
 
По думите ѝ 4/5 от страните-членки на ЕС подкрепят членството на Македония в Общността, но не се очаква обаче утре на съвета "Общи въпроси“ да се вземе решение в тази насока.
 
"Имаме още работа да убедим част от държавите, които са скептични… Традиционно евроскептичните. Мисля, че трябва да поработим още доста, за да убедим Франция“, каза Захариева в Люксембург, цитирана от БНР. 
 
Въпреки това българското председателство на Съвета на ЕС ще предложи във вторник Македония и Албания да бъдат поканени за преговори за присъединяване към Общността. 
 
Ако утре няма положително решение, въпросът може да бъде разгледан от Европейския съвет в края на седмицата, каза тя. 
 
По думите ѝ позицията на Македония е по-силна от тази на Албания. 
 
Тя обясни, че различните мнения са около срока, в който да се пристъпи към преговори. 
 
"Няма държава, която да е казала, че е против европейската перспектива на страните от Западните Балкани. Всички считат, че има сериозно развитие и сериозен прогрес в този регион. Въпрос е кога, а не дали. Въпрос е на тълкуване на готовност. Въпросът е в оценката сега ли е моментът, но сега не означава утре - дори и Европейският съвет да вземе решение, самите преговори ще се случат най-рано догодина", каза Захариева, цитирана от БТА. 
 
Тя коментира, че балканските лидери са показали, че са смели и "не постъпиха по типично балкански, както мнозина очакваха, започвайки с договора между България и Македония, което даде позитивен тласък в целия регион". 
 
Могерини: Западните Балкани направиха впечатляващ напредък 
 

Върховният представител на ЕС по въпросите на сигурността и външната политика Федерика Могерини призова в понеделник министрите на външните работи да подкрепят започването на преговори за присъединяването на Република Македония към ЕС.

"Както знаете, не препоръчахме започването на преговори със Скопие и Тирана. Този процес трябва да бъде основан върху заслугите, което означава, че напредъкът трябва да бъде признат и подкрепен. Надявам се страните членки да вземат истинско решение", се казва в изявлението на Могерини.

Според нея Западните Балкани са направили впечатляващ напредък. Могерини споменава Договора между Македония и Гърция за разрешаването на спора за името и диалога между властите в Белград и Прищина.

Гръцкият министър на външните работи Никос Кодзияс от своя страна коментира, че Европа трябва да спази обещанието си и да даде на Македония дата за начало на преговорите с ЕС.

"Аз казах на моите колеги, че те могат да бъдат строги колкото си искат. Но ние не трябва да блокираме перспективата. Страхувам се, че ако не се даде дата за започване на преговори със Северна Македония, всички усилия и компромиси, които бяха направени с големи жертви и от двете страни, може да бъдат поставени в опасност", каза македонският първи дипломат.

Според него, "ако някои страни са имали проблеми с Албания и Северна Македония трябвало да кажат това нещо по-рано".

По думите му договорът с Македония е "най-добрата новина за Европа за последните пет години".

"Вярвам, че Зоран Заев няма да се подаде на натиск. Той е много по-издръжлив, отколкото изглежда на пръв поглед", добави той.

Договорът за новото име на Македония бе ратифициран от нейния парламент скоро след подписването му, но изисква одобрение и от гръцкия парламент. Премиерът на Гърция Алексис Ципрас е изправен пред силен отпор не само от страна на основната опозиционна партия Нова демокрация, но и на членове от собственото си правителство. Националистите в двете държави са против новото име на Македония, чието официално международно име към момента е Бивша югославска република Македония.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа