Македония върви към все по-дълбока политическа криза

Никола Груевски и Бранко Цървенковски (вторият и третият от ляво надясно на масата)

Окончателното решение за бойкот на изборите и връщането на депутатските мандати, което вчера сутринта за трети път потвърди СДСМ от името на опозиционния блок, и отказът за предсрочни парламентарни избори  от страна на ВМРО-ДПМНЕ не означават окончателно затваряне на вратата за споразумение между скараните страни, коментира в четвъртък скопският вестник "Дневник".

Тази оценка следва след  засиления и открит натиск на международната общност, македонските научни и обществени среди, но и от директните участници в политическата криза, посочва изданието..

Сядането на масата  на Никола Груевски и Бранко Цървенковски (лидерите на управляващата ВМРО-ДПМНЕ и на опозиционния Социал-демократически съюз на Македония – бел. ред.) или на техни партийни представители преди или след 24 март е все още единственият начин да се стигне до развръзка или успокояване на страстите, оценява изданието, цитирано от БТА.

В противен случай са възможни два други сценария за политическата криза. Първият е местните избори да се проведат без македонската опозиция, което би било във вреда на демократичните и  евроинтеграционните процеси в държавата.

Вторият  сценарий е още по-радикален и е свързан с възможни инциденти в деня на изборите, пише скопският вестник.

Вчера сутринта социалдемократите потвърдиха, че ще върнат депутатските мандати в деня на изборите. СДСМ потвърди също, че ще оттегли своите членове от Държавната избирателна комисия и от изборните комисии. Протестите на опозицията ще се радикализират, обявиха от СДСМ.

Не отстъпваме от искането за предсрочни избори, заяви високопоставен представител на СДСМ, цитиран от вестника.

От управляващата партия  заявиха, че е жалко, че след тяхната подадена ръка (удължаване на срока за внасяне на кандидатури и листи за участие в местните избори, отхвърлено от СДСМ – бел. ред.) , СДСМ е взела лошо решение. Все пак, до неделя остават още няколко дни. Вярвам, че ще размислят добре и ще вземат справедливо решение, за да не се потапя страната в ненужна политическа криза, да не се създават проблеми и да останем на пътя  на евроатлантическите интеграции, заяви Зоран Ставрески, член на Изпълнителния комитет на ВМРО-ДПМНЕ.

Вчера международните представители от ЕС, ОССЕ, САЩ и НАТО изпратиха ясен сигнал, че държавата е в криза, а евроатлантическото бъдеще на гражданите е застрашено, пише "Дневник".

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?