Македония видя България като следващата "Гърция"

Президентът Плевнелиев продължава с предупреждения към Скопие

Македония видя България като следващата "Гърция"

Президентът Росен Плевнелиев продължи във вторник с предупрежденията към Македония да не манипулира българската история, а Скопие разпозна в острия тон на България от последните дни нова "Гърция".

 

"Надявам се най-после политиците в Скопие да са разбрали, че не могат да влязат в историята, когато манипулират историята, но със сигурност ще влязат в историята, изграждайки модерна, европейска и демократична държава, добър и уважаван съсед от всички в региона", заяви Плевнелиев на конференция за сигурността в Югоизточна Европа, провеждана в София.

 

Той отново повтори, че очаква да види дали Скопие ще изпълни заявеното от македонския президент Георги Иванов обещание за сътрудничество с България на европейска основа.

 

"Остана да видим как в Скопие разбират европейския подход - на дела, а не на думи. Ние се грижим за всеки камък и документ, независимост кой го е оставил по нашите земи - траки, римляни, византийци, турци, който и да е и е въпрос на отговорност към следващото поколение и на европейски подход е да запазиш и да покажеш историята такава, каквато е", каза Плевнелиев.

 

Спокойният тон на българското правителство по отношение на провокации на Скопие бе нарушен през последните месеци. Премиерът Борисов обяви, че България не е съгласна в името на Македония да има географско понятие, а външният министър Николай Младенов заговори, че планира "конструктивно настъпление" на Балканите.

 

В последната седмица президентът Росен Плевнелиев на няколко пъти коментира в остър тон Скопие, а миналата седмица стана ясно, че парламентът ще определи в доклад "червените линии" и принципите в отношенията със съседните страни. Външният министър Николай Младенов обясни, че идеята е България да не "позволи да се шикалкави с нейната история, с нейната идентичност".

 

Тези коментари позволиха на македонската преса да разпознаят България като втора "Гърция".

 

"София изостря тона към Македония, а българите влязоха в гръцки обувки", коментира скопският вестник "Дневник", цитиран от БТА.

 

"На Балканите стана модерно да се демонстрира сила, да се поставят условия, да се покаже кой на коя страна е, особено ако едната страна е членка на ЕС или на НАТО, а другата се бори да влезе в двете организации. Македония изпита на гърба си това от Гърция, но не е изключено следващата "Гърция" да бъде България", посочва изданието.

 

То цитира обаче македонски дипломати, които все пак не са убедени, че поставянето на условия от страна на София ще бъде в същата степен.

 

Македонски дипломат коментира обаче, че не би изключил София да приложи политика на блокада в ЕС, макар не с такава сила като гръцката с оглед на репутацията на България в ЕС, която не е на високо ниво.

 

Преговорите за членството на Македония в НАТО и ЕС до момента са блокирани от Гърция, която не приема името на страната. Скопие обяви независимост през 1991 г. и веднага влезе в спор за своето име с Гърция, чиято позиция е, че Македония е името на нейна северна провинция и не може да има държава с подобно име.

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани