Македонската диаспора иска България да се извини на македонските евреи

Обединената македонска диаспора поиска от българското правителство публично да признае, че като резултат от сътрудничеството с Германия по време на Втората световна война са били депортирани 7144 македонски евреи в концентрационния лагер Треблинка в окупирана по това време от Германия Полша, съобщи МИА, цитирана от БТА.

Също така ОМД иска от българското правителство да излезе с официално извинение към македонската еврейска общност. "България е член на НАТО и Европейския съюз и има задължение да се помири със своето трагично минало и официално да се извини на македонската еврейска общност", заявиха от ОМД.

МИА посочва, че на 11 март 1943 г. българската армия е арестувала евреите от Битоля и Щип и ги е транспортирала до Тютюневия монопол в Скопие, където били затворени заедно с евреите от Скопие. Само няколко успели да избягат от лагера.

На 22 март 7144 македонски евреи били качени на вагони, а българската армия ги придружила до Лапово в Югославия, откъдето след това нацистите ги съпроводили до Полша. След шест дни македонските евреи пристигнали в Треблинка, където почти всички веднага били убити в газови камери, отбелязва МИА.

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани

Къде му е мястото на Бойко Борисов?