Македонската опозиция бойкотира изборите, политическата криза се изостря

Неучастието на македонската опозиция в местните избори е пагубно за демокрацията на Македония, ще допринесе за изостряне на политическата криза и е автогол за  външнополитическата перспектива на страната. Това са оценките  на политическите анализатори след решението на опозицията, водена от Социалдемократическия съюз на Македония (СДСМ), да бойкотира местните избори, коментират медиите и анализаторите в Скопие.

Вестник "Дневник" изтъква като причина неуспеха на лидерите на най-големите партии Никола Груевски и Бранко Цървенковски да се договорят. От една страна Цървенковски упорито настояваше за договор за предсрочни парламентарни избори, а от друга, Груевски решително отхвърли тази възможност и призова опозицията да си премерят силите на местните избори на 24 март, пише изданието.

Впечатляващо е, че предстоящите местни избори ще бъдат първите в плуралистична Македония, които ще се произведат без най-голямата  опозиционна партия и няколко по-малки партии, които се присъединиха към това решение, посочва "Дневник".

Според проф. Биляна Ванковска решението на опозиционния фронт да бойкотира местните избор е без прецедент в историята на независима Македония и ще се окаже пагубно за и без това проблематичния ход на демократизацията.

Проф. Здравко Савески смята, че тази ситуация ще задълбочи политическата криза, а вината и отговорността за това той вижда и във властта, и в опозицията.

Според експертите избори, в които опозицията няма да участва, ще нарушат реномето на Македония във външнополитически план и ще влошат евроатлантическите перспективи на страната, пише изданието.

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани