Македонската опозиция до последно не приема договора с България

ВМРО-ДПМНЕ ще гласува срещу него при ратификацията, но отхвърля твърденията, че работи за Русия и е антибългарска партия

Никола Груевски

Най-голямата опозиционна партия ВМРО-ДПМНЕ заплаши, че няма да подкрепи договора за добросъседство с България при гласуването му в парламента, тъй като е неизгоден за Македония.

Партията на бившия премиер Никола Груевски заяви, че е "добре да се подпише договор с България, за да се засили сътрудничеството и приятелството между държавите и, разбира се, заради изявлението, че България би подкрепила по-активно пътя на Македония към пълноправно членство в НАТО и Европейския съюз, но не при условията, които са посочени в текста на договора".

Очаква се договорът да бъде подписан във вторник от премиерите Зоран Заев и Бойко Борисов в Скопие. В сряда, когато югозападната ни съседка отбелязва националния си празник и годишнината от Илинденското въстание, двамата ще положат заедно и венци на гроба на Гоце Делчев в двора на църквата Св. Спас в Скопие.

Договорът за добросъседство между двете страни, който трябва да изчисти спорните въпроси между Скопие и София и да приближи Македония до членство в ЕС и НАТО. В него е предвидено да бъде създадена обща комисия, която да разгледа общата ни история, за да се избегнат спекулациите по темата, и да не се позволява пропаганда и език на омразата.

"Ако нещата останат такива, каквито са, ВМРО-ДПМНЕ няма да подкрепи този договор в парламента. Със сегашните разпоредби в договора, може би не веднага, но една или повече години след подписването му, при неговото прилагане Македония ще се сблъска със сериозни проблеми, чието решаване ще бъде в нейна вреда", заявиха от партията в своето съобщение.

"Договорът може да бъде преразгледан"

Според ВМРО-ДПНЕ договорът дава повече права на България. Партията не приема термина "обща история" и иска възможност Скопие да полага грижи за т.нар. македонско малцинство у нас.

ВМРО – ДПМНЕ посочва още, че не иска да сподели отговорността, която Социалдемократическият съюз на Македония /СДСМ/ носи пред гражданите на страната.

"Един ден този договор може да бъде преразгледан, както всеки друг договор", посочват от ВМРО-ДПМНЕ и изказват съжаление, че двете страни са решили да го подпишат „така набързо, без участието на експерти и на другите политически фактори и без да вземат предвид волята на македонския народ".

В съобщението партията отхвърля всички твърдения, че е против членството в ЕС и НАТО, че работи за Русия и че е антибългарска партия.

СДСМ: Това е безотговорна политика

В. "Нова Македония" помества и реакция на СДСМ на това съобщение. Управляващата партия смята, че ВМРО-ДПМНЕ трябва да престане с безотговорната си политика и вместо това да прояви отговорност и да действа за решаване на отворените въпроси, за развитие на добросъседски отношения и откриване на евроатлантически перспективи за страната, съобщи БТА.

"Договорът между Македония и България е база за приятелство и успех на двете държави, а неговото подписване е успех на всички досегашни правителства, на всички партии и всички граждани. Затова е особено важно ВМРО-ДПМНЕ да покаже отговорност и да участва в довършването на процеса, като подкрепи договора", призовава СДСМ.

Управляващата партия подчертава също, че с подписването на договора Македония става пример за сътрудничество в региона и засилва международната си позиция, която ВМРО-ДПМНЕ е подривала цели 11 години, само за да постигне "собствените си престъпни интереси".

Македония беше месеци наред в политическа криза и след като Заев успя да формира правителство с подкрепата на партиите на етническите албанци обяви курс към излизане от изолацията и приближаване до ЕС и НАТО. Македонското правителство даде сигнали, че е готово и на отстъпки в спора за името с Гърция, която години наред блокира членството на Македония в НАТО.

ЕС и САЩ приветстваха новото поведение на управляващите в Скопие, но близката до Москва ВМРО-ДПМНЕ развива мощна кампания срещу договора с България.

Най-важните моменти в договора

Проектодоговорът за добросъседство между България и Македония въвежда термина "обща история" и предвижда да бъде формирана съвместна мултидисциплинарна експертна комисия по исторически и образователни въпроси на паритетна основа.

Общата комисия трябва да допринесе за "обективно и основано на автентични исторически извори, научно тълкуване на историческите събития" и ще представя годишен доклад за своята работа пред правителствата на двете страни.

Двете държави поемат ангажимент да предприемат и ефективни мерки за предотвратяване на недобронамерена пропаганда от страна на институции и агенции и ще обезкуражават дейности на частни субекти, насочени към подстрекателство на насилие, омраза или други подобни действия, които биха навредили на техните отношения.

Споделяне

Още по темата

Още от България