Македонската опозиция до последно не приема договора с България

ВМРО-ДПМНЕ ще гласува срещу него при ратификацията, но отхвърля твърденията, че работи за Русия и е антибългарска партия

Никола Груевски

Най-голямата опозиционна партия ВМРО-ДПМНЕ заплаши, че няма да подкрепи договора за добросъседство с България при гласуването му в парламента, тъй като е неизгоден за Македония.

Партията на бившия премиер Никола Груевски заяви, че е "добре да се подпише договор с България, за да се засили сътрудничеството и приятелството между държавите и, разбира се, заради изявлението, че България би подкрепила по-активно пътя на Македония към пълноправно членство в НАТО и Европейския съюз, но не при условията, които са посочени в текста на договора".

Очаква се договорът да бъде подписан във вторник от премиерите Зоран Заев и Бойко Борисов в Скопие. В сряда, когато югозападната ни съседка отбелязва националния си празник и годишнината от Илинденското въстание, двамата ще положат заедно и венци на гроба на Гоце Делчев в двора на църквата Св. Спас в Скопие.

Договорът за добросъседство между двете страни, който трябва да изчисти спорните въпроси между Скопие и София и да приближи Македония до членство в ЕС и НАТО. В него е предвидено да бъде създадена обща комисия, която да разгледа общата ни история, за да се избегнат спекулациите по темата, и да не се позволява пропаганда и език на омразата.

"Ако нещата останат такива, каквито са, ВМРО-ДПМНЕ няма да подкрепи този договор в парламента. Със сегашните разпоредби в договора, може би не веднага, но една или повече години след подписването му, при неговото прилагане Македония ще се сблъска със сериозни проблеми, чието решаване ще бъде в нейна вреда", заявиха от партията в своето съобщение.

За да влезе в сила, договорът трябва да бъде ратифициран от националните парламенти. Българският парламента единодушно подкрепи подписването на договора и се очаква по същия начин да го ратифицира. Македонският парламент обаче е по фрагментиран и изходът от гласуването не е ясен.

"Договорът може да бъде преразгледан"

Според ВМРО-ДПНЕ договорът дава повече права на България. Партията не приема термина "обща история" и иска възможност Скопие да полага грижи за т.нар. македонско малцинство у нас.

ВМРО – ДПМНЕ посочва още, че не иска да сподели отговорността, която Социалдемократическият съюз на Македония /СДСМ/ носи пред гражданите на страната.

"Един ден този договор може да бъде преразгледан, както всеки друг договор", посочват от ВМРО-ДПМНЕ и изказват съжаление, че двете страни са решили да го подпишат „така набързо, без участието на експерти и на другите политически фактори и без да вземат предвид волята на македонския народ".

В съобщението партията отхвърля всички твърдения, че е против членството в ЕС и НАТО, че работи за Русия и че е антибългарска партия.

СДСМ: Това е безотговорна политика

В. "Нова Македония" помества и реакция на СДСМ на това съобщение. Управляващата партия смята, че ВМРО-ДПМНЕ трябва да престане с безотговорната си политика и вместо това да прояви отговорност и да действа за решаване на отворените въпроси, за развитие на добросъседски отношения и откриване на евроатлантически перспективи за страната, съобщи БТА.

"Договорът между Македония и България е база за приятелство и успех на двете държави, а неговото подписване е успех на всички досегашни правителства, на всички партии и всички граждани. Затова е особено важно ВМРО-ДПМНЕ да покаже отговорност и да участва в довършването на процеса, като подкрепи договора", призовава СДСМ.

Управляващата партия подчертава също, че с подписването на договора Македония става пример за сътрудничество в региона и засилва международната си позиция, която ВМРО-ДПМНЕ е подривала цели 11 години, само за да постигне "собствените си престъпни интереси".

Македония беше месеци наред в политическа криза и след като Заев успя да формира правителство с подкрепата на партиите на етническите албанци обяви курс към излизане от изолацията и приближаване до ЕС и НАТО. Македонското правителство даде сигнали, че е готово и на отстъпки в спора за името с Гърция, която години наред блокира членството на Македония в НАТО.

ЕС и САЩ приветстваха новото поведение на управляващите в Скопие, но близката до Москва ВМРО-ДПМНЕ развива мощна кампания срещу договора с България.

Най-важните моменти в договора

Проектодоговорът за добросъседство между България и Македония въвежда термина "обща история" и предвижда да бъде формирана съвместна мултидисциплинарна експертна комисия по исторически и образователни въпроси на паритетна основа.

Общата комисия трябва да допринесе за "обективно и основано на автентични исторически извори, научно тълкуване на историческите събития" и ще представя годишен доклад за своята работа пред правителствата на двете страни.

Двете държави поемат ангажимент да предприемат и ефективни мерки за предотвратяване на недобронамерена пропаганда от страна на институции и агенции и ще обезкуражават дейности на частни субекти, насочени към подстрекателство на насилие, омраза или други подобни действия, които биха навредили на техните отношения.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?