Македонската опозиция поиска предсрочни избори

Социалдемократическият съюз на Македония /СДСМ/, главната опозиционна сила в страната, призова парламентарните избори да се произведат заедно с местните през март - около две години преди определения срок, предаде Асошиейтед прес.

Управляващата ВМРО-ДПМНЕ трябва да отговори официално на опозиционното искане, след като го обсъди през уикенда. Но вътрешният министър Гордана Янкулоска коментира, че опозицията "шест пъти поред претърпя катастрофално поражение от македонските граждани, които не ѝ оказват доверие."

Опозицията бойкотира парламента от Коледа, когато дебатът за бюджета провокира сблъсъци между законодателите и техните поддръжници в сградата и извън нея. Социалдемократите се вбесиха, че техни депутати, заедно с журналисти, бяха изгонени от дебата. Трима депутати и 11 полицаи бяха ранени в сблъсъците..

Бюджетът бе приет, но опозицията обвини правителството, че прахосва пари за грандиозни паметници, скъпи коли и мебели за държавните чиновници.

Освен това опозицията иска изборите да бъдат организирани от правителство с легитимност, получена с консенсусната подкрепа на всички основни партии в парламента. Особено е важно ключовите ресори и институции като министерството на правосъдието, министерството на вътрешните работи, министерството на финансите и македонското радио и телевизия да бъдат ръководени от личности, които ще гарантират обективност. Така социалдемократите след дългото заседание на разширения  Централен комитет  формурилираха своите условия към управляващата структура за участие в изборите, пише "Утрински весник".

На специално свикана пресконференция лидерът на СДСМ Бранко Цървенковски  заяви, че опозицията е готова да започне разговори веднага с управляващите и останалите опозиционни партии в парламента. Ако отхвърлят това искане, ще продължим битката с методите на уличната демокрация и граждански отпор до осъществяването на тези цели. Цялата отговорност за нелегитимни избори ще носи сегашната власт, каза Цървенковски.

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани

Къде му е мястото на Бойко Борисов?