Македонската опозиция свиква голям митинг преди референдума

Македонската опозиция свиква в сряда вечерта митинг пред македонския парламент, на който ще призове гражданите да гласуват на референдума в неделя срещу новото териториално устройство на страната, даващо по-големи права на албанското малцинство.

Очаква се на митинга да присъстват 50 000 души, а за пристигането им са ангажирани 300 автобуси.

Ден по-рано външните министри на ЕС предупредиха гласоподавателите в Македония, че ако на насрочения за края на тази седмица референдум отхвърлят ключов елемент от мирния план за страната, това може да застраши шансовете на Скопие за членство в Съюза.

В декларация министрите отбелязват, че уважават правото на македонските граждани да проведат референдум, но добавят, че закъснението в реформите на децентрализацията сериозно ще застраши напредъка към ЕС.

Референдумът в неделя бе свикан от противници на новия закон за местното самоуправление, част от Охридското мирно споразумение, с което през 2001 г. бе сложен край на въоръжения бунт на албански групировки. Много македонци обаче се опасяват, че новият териториален план разделя страната по етнически признак и някои общини албанците ще се окажат мнозинство.

От управляващия Социалдемократически съюз на Македония заявиха, че председателят на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ Никола Груевски трябва ясно да каже дали ще си подаде оставката, ако референдумът не е успешен, поискаха от управляващия, пише македонският вестник Дневник.

Референдумът на 7 ноември ще бъде следен от 10 617 наблюдатели, от които 315 са чуждестранни, пише в.Дневник, като отбелязва, че наблюдателите са два пъти повече, отколкото на последните президентски избори тази пролет.

Закъснялата децентрализация ще застраши напредъка на Македония по пътя към ЕС, пише в заглавие вестникът, цитиран от БТА.

В същото време външната комисия в албанския парламент призова македонските граждани и албанците в Македония да не участват в референдума, съобщава в. Време.

40 процента от гражданите подкрепят референдума, а около 20 процента частично подкрепят идеята за референдум, сочи проучване на БРИМА-Галъп, цитирано в сряда от в.Утрински весник. Повече от 50 процента от анкетираните посочили, че ще участват в референдума.

Референдумът е върхът на политическата криза, с която се сблъсква Македония поради нарастващия процент на безработните и бедните, предупредиха експерти. С изключение на бизнесмена Трифун Костовски, на когото вярват 10 процента от анкетираните, останалите политици получават едва девет процента.

Още от Балкани

Какво се крие зад истерията с "отнемането и продаването на деца"?