Македонската прокуратура разследва Груевски за пране на пари

Никола Груевски

Специализираната прокуратура /СП/ на Катица Янева започва разследване за пране на пари и незаконно финансиране на ВМРО-ДПМНЕ на бившия македонски премиер Никола Груевски, съобщи БГНЕС.

На специална пресконференция в Скопие Янева и прокурорката Фатиме Фетаи заявиха, че като лидер на партията Груевски е извършил злоупотреба със служебното си положение и позволил финансиране на партията в нарушение на закона.

По този начин на сметката на ВМРО-ДПМНЕ в периода 2009-2015 г. са били преведени 4.9 млн. евро.

Според Фетаи Груевски е позволил незаконно финансиране на партията със средства, които са били придобити по нелегален начин.

Това е ставало чрез организирана група, която се е занимавала с пране на пари. Средствата са били превеждани под формата на дарения от страна на членове и граждани. Фетаи твърди, че получените суми са били използвани за партийни дела, маркетинг, плащане на сметки, но и за купуване на недвижимо имущество.

"В периода 2009-2015 г. са подписани договори за закупуването на 71 недвижими имущества. Тези имоти са закупени с незаконно придобити средства. Част от имотите въобще не се използват за нуждите и работата на партията", каза още прокурорката Фетаи.

Тя уточни, че част от имуществото ще бъде замразено, включително и централата на партията в Скопие, която е построена от строителната компания "Бетон".

Разследването обхваща 14 висши функционери от ВМРО-ДПМНЕ. Специалната прокуратура започна и отделно разследване срещу самия Никола Груевски. То се отнася за строителството на магистралата Миладиновци-Щип.

Специалната прокуратура смята, че при този проект държавата е ощетена с над 155 млн. евро. Тази магистрала се финансира чрез китайски кредит.

По време на пресконференцията Янева е поискала новото парламентарно мнозинство в Скопие да премахне чл. 22 от Закона за Специалната прокуратура, който определя срока на нейното съществуване на 18 месеца.

Сегашният мандат на Специалната прокуратура изтича на 30 юни. СП бе създадена от четирите партии - ВМРО-ДПМНЕ, СДСМ, ДСИ и ДПА по време на т.нар. споразумение в Пържино.

В новото парламентарно мнозинство влизат партията на Зоран Заев СДСМ, на Али Ахмети ДСИ, на Билал Касами Движение "Беса" и на Зиядин Села "Албански алианс".

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?