Македонски медии и политици обявиха Заев за предател след визитата в София

Гневът е заради договора за добросъседство, който бил изцяло в полза на България

Македонски медии и политици обявиха Заев за предател след визитата в София

Медии в Македония обвиниха премиера Зоран Заев, че иска да предаде страната си, съгласявайки се да подпише договор за добросъседство с България, който да придвижи Скопие към ЕС и НАТО. Заев отнесе остри критики и от партията ВМРО-ДПМНЕ на бившия премиер Никола Груевски, която поиска да се прегледа детайлно съдържанието му, преди да бъде подписан.

Бившият председател на парламента Трайко Веляноски каза на пресконференция, че ВМРО-ДПМНЕ е разтревожена от посланието на Зоран Заев в София, че Македония затваряла глава от историята на национализма и омразата.

"Крайно грозно и неприлично е да обвиниш собствения си народ за разпространяване на национализъм и омраза. Македонецът никога не е бил нито националист, нито разпространява омраза. ВМРО-ДПМНЕ е изключително обезпокоена от липсата на прозрачност и от лекотата, с която Заев подходи за един изключително сериозен въпрос, какъвто е сключването на договора с България. Този въпрос нарушава идентичността и историята на македонския народ“, заяви Веляноски.

Преди ден, в опит да приближи Скопие към членство в ЕС и НАТО, новият македонски премиер съобщи, че Македония ще подпише подготвяния от години договор за добросъседство с България на 2 август, когато се отбелязва Илинден.

"Зоран Заев предаде на българите най-големия македонски празник Илинден!", коментира електронното издание "Република", близко да ръководството на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ.

Според "Република" България има интерес от съвместното отбелязване на годишнини от историята, представяйки ги като общи, в контекста на цялостната си политика спрямо Македония, която поставя под въпрос съществуването на т.нар. македонска нация.

В подкрепа на тази теза изданието цитира изявление на българския посланик в ЕС, Димитър Цанчев, който пред германски медии е заявил, че "македонската нация е създадена след 1944 г. със сталинистки методи", но това "не може да изкорени българското минало от общата памет".

Според Веляноски е лекомислено без сериозен анализ и без широки консултации да се обяви подписването на договора, "по който експерти работиха дълго време и имаше много открити въпроси, по които двете страни не могат да намерят общ език“. Той обяви, че Македония има собствена история и е изключително опасно да се говори за "обща история", защото излиза, че македонският народ в миналото не е имал своя история.

Веляноски посочи като спънка за подобен договор въпроса за ненамеса във вътрешните отношения на държавите. Според него България настоявала в договора това задължение да бъде валидно само за Република Македония, съобщи БГНЕС. Третият спорен въпрос е бил за езиците, на които да се подпише договорът. "ВМРО-ДПМНЕ настоял и ще настоява, че македонският език трябва да бъде изрично посочен“, а не да се прилагат хватки от типа "език, посочен в Конституцията“, посочи Веляноски.

В отговор социалдемократите на Заев заявиха, че ВМРО-ДПМНЕ и Трайко Веляноски остават заложници на собствената си политика на тайни, манипулации и лъжи на гражданите.

"Чрез постоянно блокиране на демократичните реформи и евроатлантическите интеграционни процеси ВМРО-ДПМНЕ 11 години работи срещу държавните и национални интереси", посочиха от управляващата партия СДСМ. Според нея, за разлика от тайните преговори, които ВМРО-ДПМНЕ е водила със съседите, правителството на Заев е максимално прозрачно и всяка политика, всеки неин ход е на разположение на гражданите.

"Всичко, което прави новото правителство, водено от СДСМ, във вътрешен и международен план, е в интерес на преодоляване на нерешените въпроси и по-доброто бъдеще за държавата и гражданите, в интерес на евроатлантическите перспективи и добросъседските отношения, и представлява пълноценна защита на държавните и националните интереси", се посочва още в изявление на СДСМ.

Македонските медии обаче са безпощадни. Вестник "Вечер" припомня, че предишното правителство на страната е оценило предлагания от България като вреден за Македония и най-малкото добросъседски.

Властите в София, макар декларативно да подкрепят Македония в евроатлантическата интеграция, все пак, и те като Гърция имат своето условие, пише скопското издание.

Оптимистичните изявления на премиера Зоран Заев, че много скоро ще се подпише договорът за добросъседство с България предизвикаха реакции в Скопие и София. Българските власти и историци са доволни, че договорът е в тяхна полза и съдържа всички техни искания, пише "Телеграф".

Това преди всичко се отнася до общото празнуване на важни исторически дати от "македонската история" като Илинден и Кирил и Методий. Общото честване на Илинден е старо желание на българите, с което предишната власт отказваше да се съгласи, защото това означаваше да се изгуби специалния характер на нашата най-важна дата в историята, коментира "Телеграф".

"Дали ще се затвори епохата на омраза?", "Борисов: Ние сме за единна Македония и нейното членство в НАТО и ЕС", "Заев: Очаквам подкрепа от България за европейските перспективи на Македония".

Под тези и други заглавия македонските медии информират обширно за посещението на македонска делегация в София. "Историческо изявление на премиера на България Бойко Борисов. Източната съседка дава цялостна подкрепа за членството на Македония и в НАТО, и в Европейския съюз", пише сайтът faktor.mk.

Дестабилизацията на Македония ще означава дестабилизация на границите. Ние искаме стабилна страна, цитира сайтът думите на премиера Бойко Борисов. Дали срещата Заев-Борисов може да бъде увертюра към затопляне на отношенията между двете страни и осигуряване на гаранция, че България няма да блокира Македония по пътя към ЕС и НАТО, пита изданието.

България - първата страна, която призна държавността и независимостта на Македония, сега демонстрира и отворена подкрепа за членството на Македония в НАТО и Европейския съюз. Част от експертите оценяват, че премиерската среща Заев-Борисов може да бъде въведение към затварянето на определени важни въпроси между двете страни, пише Фактор.

"Нова Македония" информира за срещата на македонския премиер Зоран Заев с българския президент Румен Радев.

След срещата с българския президент македонският премиер посети Археологическия музей на България. Преди това премиерите на правителствата на Македония и България заедно се поклониха пред паметника на цар Самуил в София като още едно доказателство за междудържавното приятелство, за което има воля и желание да се надгражда от двете страни, пише вестник "Нова Македония".

България дълго време подкрепяше безрезервно евроатлантическото бъдеще на Македония, но по време на първия кабинет "Борисов" постави ултиматум първо да бъде подписан договорът, за да се решат спорните въпроси между двете страни, които засягат най-вече общата история.

Скопие години наред протакаше преговорите, но новото правителство на Заев даде сигнали, че е готово на отстъпки пред България и Гърция, за да се предвижи към НАТО и ЕС, след като Македония месеци наред бе в политическа криза и на ръба на гражданска война.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?