Македонски войници искат да се присъединят към българската армия

Македонски войници искат да се присъединят към българската армия

Уволнени македонски войници официално са поискали да се присъединят към Българската армия. С препоръчано писмо, изпратено до българското посолство в Скопие, представители на координационния съвет на част от уволнените войници от македонската армия, ръководен от Игор Тодев, са поискали писмено да бъдат приети от дипломатите на София, за да разговарят за възможността да преминат в българската армия, съобщава вестник "Нова Македония" в сряда. 

 

В писмото на съвета, публикувано в социалните мрежи, се казва, че заради икономическата криза, в която са се оказали и която е последица от уволнението им от македонската армия, поради липсата на грижи от страна на държавните органи и особено от Министерството на отбраната, тези хора са принудени да продължат своя живот и кариера извън Македония.

 

Хората, зад които стои инициаторът Тодев, твърдят, че са поискали да получат българско гражданство, за да решат екзистенциалните си проблеми.

 

Паралелно с тези събития, Форумът за сигурност и сдруженията на защитниците на родината неотдавна изпратиха съвместно съобщение във връзка с "антидържавните призиви за влизане на бивши членове на македонската армия в българската армия" и призива на ВМРО за даване на българско гражданство на македонските военни, пише "Нова Македония".

 

По въпроса се изказа и традиционният говорител по темата "Македония", директорът на НИМ Божидар Димитров, който приветства възстановянето на старата традиция македонските българи да служат в българската армия.

 

През миналата година 8185 души от Македония взеха българско гражданство и не би трябвало да има проблеми да се присъединят към българската армия, ако отговарят на условията.

 

Министерството на отбраната обяви наскоро конкурс за 370 вакантни длъжности за войници в Сухопътните войски.

 

За приемане на военна служба могат да кандидатстват само български граждани, завършили средни или висши училища в страната или в чужбина. Конкурсът включва изпит по физическа подготовка, изпит–тест за обща култура и събеседване.

 

Изпитът по физическа подготовка на кандидатите ще се проведе чрез определяне на качествата им за сила (лицеви опори и коремни преси), бързина (бягане совалка 10х10 м.) и издръжливост (крос 1000 м.).

 

Тестът за обща култура е с продължителност 60 минути и включва 100 въпроса по учебното съдържание на предмети, изучавани в средните училища, като за всеки правилен отговор на въпрос се дава по една точка.

 

Кандидатите за войници, спечелили конкурса, се приемат на военна служба, ако към датата на сключването на договора за военна служба не са навършили 32 години.

Споделяне

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?