Македонските българи призоваха да не се правят компромиси със Скопие

Македонските българи призоваха да не се правят компромиси със Скопие

Организации на македонските българи призоваха България да не се отказва от твърдата си позиция към Северна Македония и да позволи тя да започне преговори за влизане в ЕС, само след "решаването на проблемите с тяхното равноправие, език, традиции, история, паметници и всичко останало, което е свързано с тяхната идентичност".

Според тях също така е важно "тази позиция да бъде разбрана по достойнство от всички държави от ЕС, за някои от които шаблоните на политиките на разширяването все още им пречат да видят очевидното".

Организациите на българите в Северна Македония пишат в отворено писмо до българските власти, че "езикът на омразата към българското в Република Северна Македония отеква за тях много по-силно, отколкото за хората в България".

В тяхната позиция се посочва, че макар и изложени на насилствена асимилация и липса на подкрепа през годините, македонските българи са оцелели.

"Днес ние виждаме не просто поредната празна декларация. Ние виждаме съвременни български политици, които вече разбират нашите мечти и стремежи", посочват организациите.

"Ние не по-малко от сънародниците ни в България държим на истината за нашата история, защото ние сме сред живите носители на тази история. Затова очакваме тази аргументирана и ясна позиция на България да бъде твърдо и категорично отстоявана", пише още в писмото на сдруженията на македонските българи.

"За нас почти пълният консенсус в България относно справедливостта на тази искания, базиран не само на историческите емоции, но и на разбирането за обективните съвременни процеси е гаранция не само за добруването на македонските българи, но и на останалите части от народи в РС Македония".

"Ние, македонските българи, представени от КЦ "Иван Михайлов"- Битоля от Сдружение "Македонско-Българско приятелство"- Скопие, от Сдружение "Трибуна"- Прилеп, от Сдружение "Коридор 8"- Скопие, от Сдружение "Интеракция"- Охрид, Сдружение "Единство"- Кочани и други неправителствени организации на българите в Македония, както и от политическата партия Гражданско демократичния съюз (ГДС), се обръщаме към Вас, политиците на съвременна България, с призив нашият глас да бъде ясно чут", пише в писмото.

"Ние, македонските българи, нашите права, идентичност и история не могат да бъдат предмет на двустранни преговори между София и Скопие. Наше право и задължение пред нашите деца е да имаме своята роля, когато се решава нашето бъдеще. Готови сме да обсъждаме с вас всеки възможен принос от наша страна, за да могат проблемите да бъдат решавани по-скоро. Днес нашата съдба до голяма степен е във вашите ръце. Това е привилегия, но и огромна отговорност, която ние вярваме че ще поемете с достойнство", завършва позицията.

България очаква Северна Македония да подпише нов документ с шест конкретни ангажимента, за да преразгледа позицията си и да одобри преговорната ѝ рамка за членство в ЕС. От Скопие засега няма реални стъпки в отговор на българските изисквания, а София не дава никакви сигнали, че е възможен бърз пробив.

Въпреки това македонският премиер Зора Заев периодично повтаря, че очаква проблемът да бъде решен още през декември. Натискът на ЕК, САЩ и някои страни членки към София остава силен, но на европейско ниво има и някои от богатите страни, които имат резерви към разширяването на ЕС.

Споделяне

Още по темата

Още от България