Македонските ученици ще учат по британски учебници

Македонското министерство на образованието и науката е разработило проект, според който децата в основните и средните училища ще учат по учебници на британски издатели, предаде агенция МИА.

Министърът на образованието Панче Кралев посети Лондон, за да договори с британските институции реализацията на този проект, а премиерът Никола Груевски съобщи, че се очаква учебниците да бъдат преведени и въведени в училищата от септември тази година.

Премиерът оцени, че с новите учебници качеството на образованието в Македония ще се подобри значително. Той изтъкна, че Англия е държава, която се смята за първата или сред първите няколко страни с най-качествено основно и средно образование.

"Приемането на техните учебници и адаптирането им за нашите условия, което ще направят самите издатели, както и приемането на техните учебни планове ще бъде огромна крачка напред в подобряване на качеството на основното и средното образование", каза премиерът.

Той съобщи, че се очаква в Македония да пристигне група експерти от Кеймбридж, с които ще бъдат уточнени детайли по проекта.

Груевски каза, че първо ще бъдат въведени учебниците по техническите и природните науки, а на по-късен етап и по обществените науки.

Споделяне

Още от Балкани

Къде му е мястото на Бойко Борисов?