Македонските власти са образували дело срещу съдия Румяна Ченалова

Румяна Ченалова, Сн: БГНЕС

Македонските власти са изпратили до българското Министерство на правосъдие постановление за образуване на наказателно производство срещу съдия Румяна Ченалова от Софийския градски съд (СГС), съобщи в понеделник "Правен свят".

Според източници на електронното издание от ведомството са препратили резултата от съдебната поръчка в Районния съд в Стара Загора, защото постоянният адрес на Ченалова се водел там.

"Комисията все още не се е запознала със съдържанието на поръчката. Изискали сме от Районния съд в Стара Загора конкретното й съдържание. На този етап нищо повече не мога да кажа. След като получим документите от Стара Загора, ще ги обсъдим в комисията", коментира шефът на Етичната комисия във Висшия съдебен съвет (ВСС) Ясен Тодоров, цитиран от "Правен свят".

Ченалова е заподозряна в рамките на разследване за злоупотреба с 2.5 млн. долара от държавния тютюнев холдинг "Македония табак". То е започнало през 2004 г. за източване на близо 8 млн. евро от "Македония табак". Според публикации в македонските медии управителят на фирмите "Интернационал 7" и "Македония табак 2000" Милорад Китановски прехвърлил дялове от дружеството на стойност 8 млн. евро на старозагорския холдинг "Тивамекс".

Съществуват данни, че по онова време Румяна Ченалова като адвокат е признала от името на "Македония табак 2000" дълг към швейцарската Bighar Overseas и кипърската Pictor Co Limited за близо 2.5 млн. долара. В швейцарския търговски регистър обаче липсва информация за Bighar, но в няколко сайта се вижда, че през 2005 г. фирмата е организирала внос на цигари от Китай до България.

Другата фирма – кипърската Pictor, е мажоритарен собственик на старозагорския холдинг "Тивамекс", чийто изпълнителен директор е Тинко Василев – бивш изпълнителен директор на "Слънце - Стара Загора – БТ".

В края на 1990-те "Тивамекс" придобива няколко компании, една от които е "Хранссервиз инженеринг" (която се занимава с фуражи), припомня сайтът "Правен свят". При справка в Търговския регистър се вижда, че има документи, свързани с регистрацията на "Хранссервиз инженеринг", които са били взимани от съда от адвокат Бечева-Ченалова, съобщи неотдавна в. "Капитал".

"Правен свят" допълва още, че на заседанието си в понеделник Етичната комисия във ВСС е разгледала и сигнал срещу зам.-председателя на СГС Петя Крънчева по повод информацията за антидатирани от нея дела. В комисията са постъпили и два акта на Инспектората на ВСС – единият е от 2011 г. и за резултатите от проверката на цялото Наказателно отделение на СГС, а другият е конкретно за съдия Крънчева.

Комисията е решила да изиска от прокуратурата пълната информация за проверките по сигналите срещу Крънчева за антидатираните дела.Върховната касационна прокуратура (ВКП) е проверявала няколко сигнала срещу Крънчева, но всички проверки са прекратени, защото не са били установени данни за нарушение, допълва изданието.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Как оценявате кандидата на ИТН за премиер?