Македонските власти са задържали 13 000 нелегални мигранти за 5 месеца

Македонските власти са задържали 13 000 нелегални мигранти за 5 месеца

Македонските сили за сигурност са задържали над 13 000 нелегални мигранти след закриването на т. нар. Балкански маршрут на 8 март.

Маршрутът беше закрит от Брюксел и след това ЕС подписа споразумение с Турция за спиране на нелегалната миграция към Европа. Според властите в Скопие след закриването на Балканския маршрут до началото на август от Гърция в Македония са успели нелегално да проникнат поне 26 000 души, които след това са преминали в Сърбия, Унгария и Хърватия.

Всички нелегални мигранти в западната ни съседка идват само от Гърция. За последните 24 ч. македонските гранични власти са задържали над 80 мигранти, отново дошли от Гърция. В момента те се намират в приемния център Виноюг край гр. Гевгелия. В близките часове се очаква те да бъдат върнати обратно в Гърция. Сред тях има граждани от Афганистан, Алжир, Пакистан, Сирия, Мароко и Ирак. Повечето от тях са икономически мигранти.

Огромната част от задържаните нелегални мигранти са арестувани в района на македонско-гръцката граница, съобщи БГНЕС.

В същото време е регистриран и голям брой трафиканти на хора, които почти всеки ден попадат на полицейски засади. Най-често те биват задържани в село Ваксинце край Куманово, където се намира последната спирка от пътя им на територията на Македония.

Властите в Скопие се притесняват, че след последните събития в Турция, където има над 3,5 млн. бежанци, няма гаранция, че те ще останат на територията на страната. Към днешна дата единственият мигрантски маршрут, който продължава да действа, е т. нар. Средиземноморски канал, който води към Италия. Там всеки ден пристигат по няколкостотин мигранти.

Според македонските медии, ако се стигне до офанзива на Ислямска държава за възстановяване на контрола на загубените територии в Ирак и Сирия, може да се очакват над 4 млн. бежанци, които да потеглят към Европа през страните от Северна Африка. 1 млн. от тях се очаква да използват Балканския маршрут.

Вчера стана ясно, че Гърция държи в различни приемни центрове около 20 000 мигранти недалече от границите на България и Македония.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа