Македонският бизнес смята, че стокообменът с България може да стигне 2 млрд. евро

България и Македония имат потенциал да увеличат стокообмена си през следващите четири години от сегашните 600 млн.евро до 2 милиарда евро и да постигнат средногодишен ръст на туризма от 10 - 15 на сто, заяви председателят на Македонско-българската стопанска камара Зоре Темелковски.

 

Той участва в българо-румъно-македонски бизнес форум, организиран от Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия (ИАНМСП) съвместно с Балканското бюро за подпомагане на средното съсловие.

 

Условията за постигане на този чувствителен растеж в икономическите отношения е развитието на инфраструктурните проекти, както и активността на деловите среди от двете държави, заяви Зоре Темелковски пред БТА.

 

В момента пътищата, които свързват двете държави са много лоши, както се казва - те са на балканско равнище. Нелогично е 200 километра да се минават за четири часа, затова няма и бизнес, каза Зоре Темелковски.

 

Заради затрудненото митническото пропускане деловите среди на Македония предлагат да се създаде "зелен коридор" за бизнеса на граничните пунктове. Бизнесът от двете страни апелира към държавниците за коректна и смислена употреба на европейските средства.

 

Например - по-големите инфраструктурни проекти, сред които е жп-линията, която би позволила да се свърже пристанище Бургас с Крива Паланка, като така ще се активизира стокообменът между България и Македония.

 

Освен развитието на жп-връзката не бива да се изоставя и развитието на пътните връзки между двете държави в рамките на коридор номер 8, допълни Зоре Темелковски.

 

Друга неоползотворена възможност на българския бизнес е разкриването на съвместни производства в рамките на специалните икономически зони в Македония.

 

Оттам стоките може да се изнасят без мито във всички бивши югорепублики и Русия. Към момента в тези зони вече са стъпили фирми от САЩ, Германия, активизира се и Турция.

 

В зоните, които са подкрепени от македонската държава, може да се развива съвместно производство в хранителната индустрия, рудодобива, черната металургия, машиностроенето. В тези зони държавата осигурява цялостно необходимата инфраструктурата и се предоставят преференциални данъчниусловия. Предстои възможност да се създаде такава зона и в Крива паланка.

 

Амбицията на деловите среди е още преди този летен сезон да се открие нова въздушна линия София - Охрид, Варна - Бургас - Скопие. Вече имаме готов проект, направени са първите контакти с Агенцията за гражданско въздухоплаване на Македония, допълни Зоре Темелковски.

 

Откриването на въздушната връзка ще помогне както на бизнеса, така и на туризма. Зоре Темелковски съобщи, че предстои среща между собственици на хотелски вериги и туроператори от двете страни, на която да се обсъди възможността туристи от двете страни да почиват в базите на веригите в Македония и България при сериозни отстъпки.

 

По този начин почивка в Македония при 15 процента отстъпка ще е обвързвана с реципрочен престой в български хотел в морските и планинските ни курорти. Подобна инициатива би довела до 10-15 на сто ръст в туризма на двете държави всяка година, смята Зоре Темелковски.

Споделяне

Още от Бизнес

Кой е най-добрият вариант след падането на кабинета "Петков"?